Om hesten går på forparten eller bærer vægten på bagparten kan ikke ses ud fra nakkens placering. En hest der går i konkurrence holdning, med nakken højt og næseryggen let foran lod, kan sagtens stadig væk gå med vægten på forparten. Så selv om alt foran sadlen ser perfekt ud, så er det ikke nødvendigvis tilfældet. En hest der går med hoved og hals i dyb, ja endog meget dyb holdning, kan godt være på bagparten.

Gitse træder dybt ind under sig hvilket medfører at halsen strækkes og ryggen lige bag manken løftes. Man får et indtryk af at hesten går "op ad bakke"

Gitse træder dybt ind under sig hvilket medfører at halsen strækkes og ryggen lige bag manken løftes. Man får et indtryk af at hesten går “op ad bakke”

Det man dog altid kan være sikker på det er at en hest der går bag lod altid vil gå med vægten på forparten og det gælder selv om den måske lige har fået placering til OL og har gået på denne måde. Det er ganske nemt at se på billeder og er man i tvivl kan man prøve at holde hånden over hals og hoved. Nu vil jeg ikke vise billeder af andre equipager her på siden. Men prøv at gå på google og søg f.eks. dressage world cup og se på billederne. Hvis man bliver i tvivl og tænker, denne hest er da op ad bakke, så kig lige en ekstra gang på ryggen. Den vil tit hænge ned og manke og hofte vil være oppe. Når dette sker arbejder hesten stadig ikke korrekt bagfra. Manken skal være højere oppe end hoften.

Her ses Noller i trav, bag lod og tydeligt på forparten.

Her ses Noller i trav, bag lod og tydeligt på forparten.

 

Og her ses Noller i trav hvor han strækker hele overlinjen. Han er ikke på bagparten men har her flyttet tyngdepunktet lidt længere bagud end på forrige billede.

Og her ses Noller i trav, hvor han strækker hele overlinjen. Han er ikke på bagparten men har her flyttet tyngdepunktet lidt længere bagud end på forrige billede.

 

Og her en sammenligning i skridt. Her går han lidt højere med nakken og ser ud som om vægten er mere ligeligt fordelt på for og bagpart, men læg mærke til hvordan ryggen hænger, undelinjen er længere end overlinjen. Han arbejder slet ikke hen over ryggen på dette billede.

Og her en sammenligning i skridt. Her går han lidt højere med nakken og ser ud som om vægten er mere ligeligt fordelt på for og bagpart, men læg mærke til hvordan ryggen hænger, undelinjen er længere end overlinjen. Han arbejder slet ikke hen over ryggen på dette billede.

 

Og her ses han også i skridt med hoved og hals dyb og man kan tydeligt se "op ad bakke" tendensen.

Og her ses han også i skridt med hoved og hals dyb og man kan tydeligt se “op ad bakke” tendensen.

En ung hest eller en fejl trænet hest vil altid være på forparten når man lader den strækker sig, det vil den også være når den ikke strækker sig. Det er igennem træningen, at den vil lære at bære mere vægt på bagparten. I en periode vil den være lige og af og til falde tilbage på forparten, men med tiden vil det med den rigtige træning blive bedre og bedre. Når hesten for alvor begynder at træde dybt ind under sig, så vil den efter lidt tid se ud som om den går op ad bakke også selv om den strækker sig dybt ned og frem.

Her ses Stacia i skridt. Redet før hun egentlig var parat til det. Hun kan ikke finde ud af at strække sig. Hun er tydeligt på forparten og ryggen hænger lige bag manken. Havde jeg fortsat med at ride hende sådanville hun være endt med kissing spine.

Her ses Stacia i skridt. Redet før hun egentlig var parat til det. Hun kan ikke finde ud af at strække sig. Hun er tydeligt på forparten og ryggen hænger lige bag manken. Havde jeg fortsat med at ride hende sådan ville hun være endt med kissing spine.

 

Her ses Stacia også i skridt, hun træder endnu ikke nok ind under sig, men der er mere "op ad bakke" tendens end på forrige billede og hun strækker sig. Her er hun lige startet op efter næsten et helt år med træning fra jorden.

Her ses Stacia også i skridt, hun træder endnu ikke nok ind under sig, men der er mere “op ad bakke” tendens end på forrige billede og hun strækker sig. Her er hun lige startet op efter næsten et helt år med træning fra jorden.

Selvom hesten for eksempel er begyndt at skridte med vægten på bagparten skal man ikke forvente at den holder det når man sætter i trav. Den vil højst sandsynligt flytte tyngdepunktet længere mod forparten igen og træningen starter derfor forfra nu bare i trav. Og sådan fortsætter det.

Her ses Amaze i trav, voldsomt på forparten, hun strækker sig, men træder endnu ikke dybt nok ind under tyngdepunktet til at kunne løfte ryggen lige bag manken. Det vil tage lidt længere tid med hende da hun har kissing spine og andre ting der gør det svære for hende end for de andre.

Her ses Amaze i trav, voldsomt på forparten, hun strækker sig, men træder endnu ikke dybt nok ind under tyngdepunktet til at kunne løfte ryggen lige bag manken. Det vil tage lidt længere tid med hende da hun har kissing spine og andre ting der gør det svære for hende end for de andre.

I lang tid vil det være lidt en blanding hvor man momentvis kan få hesten til at arbejde med vægt på bagparten, men hvis musklerne endnu ikke er stærke nok så vil den falde tilbage på forparten igen. Men med tiden vil man opleve at hesten kan holde det i længere og længere tid.

Her ses Amaze i skridt, selv i skridt har hun indtil nu været meget på forparten. Men det begynder så småt at ændre sig og man begynder at kunne ane "op ad bakke"tendensen.

Her ses Amaze i skridt, selv i skridt har hun indtil nu været meget på forparten. Men det begynder så småt at ændre sig og man begynder at kunne ane “op ad bakke”tendensen.

Mange er af den opfattelse at hesten hurtigst muligt skal væk fra at gå på forparten, fordi det slider på den. Desværre kan man ikke flytte tyngdepunktet ved at få hesten til at gå højere med nakken. Gør man det vil den stadig være på forparten. Man skal i stedet for sørge for at hesten er trænet godt fra jorden inden man begynder at ride den. Når man begynder at ride den skal man koncentrere sig mest om skridten, da det er i denne gangart der er mindst belastning på leddene. Man prøver sig frem med traven og senere galop, men kan man mærke at hesten går på forparten, holder man disse intervaller korte.

Jeg håber at billederne er med til at give en forståelse af at hestens hoved og nakkeholdning ikke har noget at gøre med om hesten går på forparten. Man er ganske enkelt nødt til at se på ryggen.