Skridt arbejde er utroligt vigtigt i forbindelse med at få hesten til at udvikle sig korrekt. Desværre er det ofte skridt arbejdet der bliver gjort mindst ud af, selv om det burde være den gangart man i starten brugte allermest.

Mange vil opleve når de starter med at træne deres heste ifølge Art2Ride, at hesten hurtigere begynder at strække sig i trav i forhold til hvad den gør i skridt. Mange får derfor ikke arbejdet hestene så grundigt i skridt lige til at starte med, som de egentlig burde. Jeg tror de fleste af os der træner ifølge Art2Ride har begået denne fejl.

Hvis man giver sig tiden til virkelig at få hesten til at strække sig i skridt, så vil man se en helt anden trav hos hesten senere. Når hesten først finder ud af at strække sig helt ned til jorden i skridt, så er det som om alle dens muskler begynder at slappe af. Og det er guld værd. På videoen herunder ses Noller hvor han strækker sig dybt.

Skridt er sådan set også den eneste gangart hvor vi kan tillade os at arbejde en hest der endnu ikke arbejder over ryggen, i længere tid. I skridt er der intet svævningsmoment og derfor ikke den samme belastning på sener og led.

Det er også i skridt at vi har muligheden for at lære hesten nye ting og lære den at bruge sig korrekt, træde dybt ind under tyngdepunktet og strække sig. Ligesom det også er i skridt at rytteren har bedst mulighed for at rette på sig selv.

Når man arbejder sin hest i skridt, så er det vigtigt at den skridter aktivt fremad. Det er denne aktivitet der er med til at løsne musklerne op. Man skal passe på at man ikke kun fokusere på om hesten strækker sig, for det er aktiviteten der netop skal få hesten til at strække sig. Hesten vil i starten ikke kunne arbejde så aktivt frem som man godt kunne tænke sig, og man må da acceptere at det endnu ikke er fysisk muligt for den. Men den skal altså arbejde så aktivt som det nu er den fysisk muligt.

På videoen herunder ses min super sensitive tidligere springhest Gitse. Hun er ikke helt afslappet fordi jeg har pisken med, men jeg kan bedre få hende til at arbejde med aktivitet, når jeg har pisken med. Vi prøver os lidt frem i øjeblikket med og uden pisk.

Når man begynder at arbejde sin hest på denne måde, så vil den oftest starte med at se lidt doven ud og den vil måske gå og kigge lidt rundt og nyde udsigten. Når man så begynder at drive på den, så vil man ofte opleve at bevægelsen bliver lidt hektisk og anspændt. Nogle heste vil unddrage sig ved at gå i trav i stedet for. Og det fortæller noget om hvor anstrengende eller krævende det faktisk er for hesten i starten. Hvis man arbejder hesten i longen og oplever den bliver hektisk, så er det bedste man kan gøre, at gå tættere på hesten, holde kontakten til biddet og her få den til at træde over. Lige så snart hesten for alvor begynder at strække sig, så vil denne lidt hektiske, jappende skridt forsvinde og hesten vil begynde at tage længere og mere afslappede skridt. Det kan være en stor fordel at træne dette via work in hand.

Stacia trænes for hånd

Stacia trænes for hånd

Jo mere man træner dette jo længere og mere flydende skridt vil hesten begynde at tage. Og selv om man måske tager en længere periode hvor man kun arbejder sin hest i skridt, så vil man blive overrasket over hvor hurtigt den faktisk kan bygge muskler op i denne gangart. Mange heste, nok de fleste vil udvikle sig meget hurtigere i starten hvis man kun koncentrere sig om skridten og dette skyldes at når vi for eksempel traver en hest der endnu ikke arbejder korrekt over ryggen, så nedbryder vi mere end vi bygger op. Dette skyldes at hesten der ikke arbejder over ryggen ingen ”støddæmpere” har hvilket der skal være for at sener og led ikke bliver belastede. Hvorimod der i skridt ikke er det samme behov for ”støddæmpere” da hesten altid har mindst to hove i jorden.

En anden årsag til at hesten udvikler sine muskler så godt i skridt er at den her bevæger hele rygsøjlen, fra halen til nakken, hoved og hals bevæger sig op og ned i takt med bevægelsen, ryggen svinger fra side til side og bagparten ”vrikker”. Hesten bevæger altså hele overlinjen i skridt og får dermed brugt alle musklerne i overlinjen.

På videoen herunder kan man se hvordan Stacias hals løfter og sænker sig i takt med bevægelsen. Og når man ser hende bagfra kan man se hvordan ryggen bevæger sig fra side til side og hun vrikker lidt med numsen 😀

Skridt arbejdet er også enormt godt at bruge lang tid på, hvis man har en hest der har tendens til at gå bag lod. Det er meget nemmere at få dem til at begynde at strække halsen i skridt, hvorimod de tit i trav kan være enormt svære at ride uden at de krøller sammen.
Heste der har svært ved at slappe af vil også have enormt godt af at arbejde i en længere periode kun i skridt. Disse heste vil ofte have nogle spændinger hist og pist og det vil der blive løsnet op for via skridt arbejdet.

På videoen herunder ses Noller i skridt arbejde, videoen her er lang. Noller har gået meget bag lod og har været svær at få til at slappe af. Skridt arbejdet er guld værd for ham.

Når man rider sin hest i skridt, så forsøger man at få den til at arbejde på samme måde som i longen. I starten er det man søger en aktiv skridt hvor hesten strækker sig godt. Slår hesten fra er det oftest fordi den ikke træder godt nok ind under sig. Så når den slå fra så få den til at lave en lille overtrædning, det vil oftest være nok til at få den til at strække sig igen. Prøv også at fornemme den kontakt der bliver på tøjlen når hesten hesten arbejder korrekt. For kan man mærke den, kan man også mærke lige inden hesten vil slå fra og man kan så nå at reagere inden den gør det.

Når hesten strækker sig stabilt så kan man sagtens prøve at få den til at gå i en lidt højere holdning, man skal bare hele tiden være opmærksom på at den holder den samme takt som den gjorde da den strakte sig. Mister den takten lader man straks hesten strække sig igen.

Sidebevægelserne introduceres også for hesten i skridt. Hvis hesten arbejder over ryggen, så skal der kun ganske lidt til for at få den til at udføre disse. Prøv at tænk på at dine egne skuldre skal være parallelle med hestens skuldre og dine hofter parallelle med hestens hofter. Udvendige ben skal være en smule tilbage og dette er helt oppe fra hoften. Man vil altid helt naturligt ligge en smule mere vægt på det sædeben som man drejer skuldrene hen imod. Er både hesten og en selv afslappede så føles dette helt naturligt. Og det er oplagt at øve sig på dette i skridt arbejdet.

Will og Karen har lavet denne super video herunder, der både forklarer hvordan man skal sidde og viser hvordan man laver schenkelvigninger.

Nogle vil måske have hørt at det kan ødelægge hestens skridt hvis man arbejder den for meget i denne gangart og ja det kan man. Hvis man rider, som man desværre ofte ser det i dag, med en kraftig kontakt på tøjlen, således at hesten ikke får muligheden for at svinge igennem hele kroppen, ja så ender man formentlig med hest der går pasagtigt. Prøv bare at se en grand prix konkurrence, her er uhyggeligt mange heste som ikke mere kan skridte korrekt.

Man hører også ofte at skridten er den gangart der er sværest at forbedre og det mener jeg også er en fejl. Jo stærkere hesten bliver, jo mere den begynde at kippe bækkenet ind under sig jo dybere vil den kunne træde ind under tyngdepunktet. Alt dette vil føre til at skridten bliver større og mere flydende.

Der er altså kun fordele ved skridt arbejdet, så jo mere skridt arbejde des bedre.