Dette er den 3. Lektion med Spirit. Nederst i dette indlæg er videoen fra denne lektion. Spirit bliver 5 år her i 2020. Han er blevet gjort rytter vant, men Merja har derefter prioriteret at opbygge Spirits muskulatur fra jorden af. 

Spirit er en gangarts Curly hest, så ud over skridt, trav og galop, kan han altså også tølte.

Der er mange ting en unghest bør lære ud over den helt basale håndtering. Det er lige før at jeg vil sige at det mindste af det er at komme på ryggen af hesten. Her ud over skulle den unge hest, meget gerne have opbygget en rimelig muskulatur inden vi begynder at ride den.

Så hvad bør vi arbejde på med den unge hest for at forberede den til ridningen?

Det “opdragende” arbejde

Der er det mere opdragende arbejde, hvor hesten lærer at gå frem for pisken og stoppe for tøjlerne. Det er meget vigtigt at hesten absolut ikke er i tvivl om disse hjælpere. Her ud over skal hesten lære at flytte sin bagpart og sin forpart når vi beder den om det. En anden vigtig ting hesten SKAL lære er at stå stille. Der findes ikke noget værre end en hest der vandrer rundt når vi strammer gjord eller skal sidde op. 

I videoen herunder kan man se træningen af start, stop samt stå stille. 

Rigtig mange heste virker som om de forstår disse signaler, men når vi begynder at ride dem så forstår de ingenting. Problemet er at mange heste lære at læse vores kropssprog. Når vi stopper, stopper hesten. Og når vi går frem går hesten med. Det er ganske fint i forbindelse med den daglige håndtering, men det hjælper os absolut ikke når vi begynder at ride hesten. 

Hvis vi skal forberede hesten på ridningen, så bliver vi nødt til at lære den at en anholdning på tøjlen betyder stop. Og en berøring med pisken (som senere overføres til schenklen) betyder gå frem. 

Rigtig mange af de problemer vi ser med ridehestene idag bunder i at de aldrig har forstået disse to helt basale signaler.

Vi tjekker i denne lektion om Spirit forstår signalerne Start og Stop

Vi tjekker i denne lektion om Spirit forstår signalerne Start og Stop

Stop signalet

I videoen vil man kunne se at vi stopper Spirit med en klar anholdning på tøjlen, mens vi selv fortsætter med at gå endnu nogle skridt. Vi går de ekstra skridt for at sikre os at Spirit har forstået stopsignalet fra tøjlen og ikke blot stopper fordi vi stopper. Lige så snart hesten stopper er tøjlen fuldstændig løs.

Start signalet

Når vi træner start signalet, så trykker vi med pisken i det område hvor den ene schenkel ville have være placeret hvis vi sad på hesten. Hesten forstår ikke dette fra start af, derfor trækker man samtidig en smule fremad i tøjlerne. Dette lille fremadtræk på tøjlerne kender de fleste heste fra at blive håndteret i grimen. 

De fleste heste har lært at når der bliver trukket frem i grimen skal de følge med og når der bliver trukket tilbage skal de stoppe op. Dette signal udnytter vi indtil hesten forstår piskens betydning. Når vi træner signalet er det dog vigtigt at vi ikke blander vores kropssprog ind i det også. Derfor trækker vi frem i tøjlerne, samtidig med at vi trykker med pisken, men vi bliver selv stående indtil hesten har taget det første skridt. Hvis hesten ikke går frem, så begynder vi at tappe med pisken. Når hesten går frem stopper vi øjeblikkeligt med at bruge pisken.

De fleste heste har en favorit ting. Det vil sige at nogen reagerer rigtig fint på stop signalet, men kun svagt på start signalet og omvendt. Spirit havde nemt ved stop, men reagerede lidt langsommere på start.

Start signalet trænes

Start signalet trænes

I denne lektion trænede vi ikke på at flytte forparten eller bakparten, så det vil jeg komme ind på en anden gang.

Tilbage/bak

Når vi stopper hesten er det vigtigt at hesten bliver stående. Begynder den at gå frem eller træde til siden, så beder vi den om at gå et skridt tilbage. Hesten SKAL lære at blive stående også selvom vi måske bevæger os rundt om den. 

Vi får hesten til at træde tilbage ved at lave en anholdning på tøjlen ligesom når vi stopper hesten. Man bevarer kontakten indtil hesten træder tilbage og løsner da øjeblikkeligt. I starten forstår hesten ikke dette og man tapper da hesten på forbenene med pisken. Øjeblikkeligt hesten træder tilbage stopper man med at tappe. Hesten lærer hurtigt at den skal træde tilbage for tøjlen.

På sigt er tilbagetrædningen rigtig god til at hjælpe med at løsne psoas musklen. Dette kræver dog at hesten træder tilbage mens den strække sig ned under manke højde. 

Kontakten

Ud over ovennævnte synes jeg også det er vigtigt at lære hesten at søge kontakten på tøjlen. Hvis man rider bidløst eller ens mål er at kunne ride uden kontakt på tøjlen, ligesom man gør indenfor mange klassiske systemer og indenfor western, så har dette ikke den samme betydning. Men min træning går ud på at lære hesten at søge kontakten, hesten skal forstå at kontakten er en kommunikations mulighed som kan gå begge veje. 

Når jeg skal lære en hest at søge kontakten, så gør jeg det når hesten er i et dybt stræk. Læs hvorfor i dette indlæg med Zazu. 

Vi træner at Sprit bliver i strækket med kontakt på tøjlen

Vi træner at Sprit bliver i strækket med kontakt på tøjlen

Strækket

Derfor inden jeg kan nå til dette punkt skal hesten have fundet ud af strække sig rimeligt dybt. Det dybe stræk bliver dog først stabilt når hesten har lært at søge kontakten. Eller mere præcist, så vil ejeren først have rigtig kontrol når hesten søger kontakten. Man kan nemlig godt se heste der har lært at stikke mulen i jorden og blive der, selvom tøjlen er helt løs. Men hvis det skal bruges i ridningen skal hesten have lært at strække sig med kontakt. Dette er en længere historie som jeg vil forklare på et andet tidspunkt. Men ganske kort, så er det yderst vigtigt, hvis vi vil strække hesten ekstremt dybt at den er i balance og under rytterens hjælpere.  Er den ikke det, kan det være mere skadeligt end gavnligt.

Mens vi lærer hesten at strække sig, så opbygger vi og løsgører vi hestens muskulatur. Og på den måde får vi forberedt hesten muskelmæssigt til at kunne bære vægten af sin rytter. Dette er det mere “almindelige” arbejde for hånd, som mange har set mig lave. Start og stop signalet skal gerne kunne virke i dette arbejde også. Vi skal altså kunne få hesten til at sætte tempoet ned, uden at gå ind bag lod. Og vi skal kunne få hesten til at øge tempoet.

Der er altså masser at arbejde på med den unge hest. Jo mere grundig man er, des bedre er det når man begynder at ride.

Alle ovennævnte ting er iøvrigt det samme jeg bruger til heste der skal omskoles eller have opbygget muskulatur.