Når vi får problemer i træningen med vores heste eller hesten bliver halt, så kan man ikke lade være med at tænke på om der er noget galt med den måde man rider og træner sin hest på. Eller det tænker jeg i hvert fald over. Og der er faktisk i langt de fleste tilfælde noget galt. 

Det er meget få heste man ser, der har en stærk og sund overlinje

Lucky Lady begynder at udvikle en fin overlinje.

Lucky Lady begynder at udvikle en fin overlinje.

Blandt ridehestene er det yderst sjældent man ser en hest med en stærk overlinje. Dem man ser bliver oftest ikke trænet særligt meget. Selv konkurrence heste på højt plan, skal man helst ikke se uden sadel på.

Men hvad er det vi gør forkert

For det første burde hesten startes op med et års træning fra jorden, før nogen satte sig op på den. Når vi sætter os op på en hest der ikke har en stærk overlinje, så sker der det at hestens ryg giver efter for rytterens vægt. Den sænker ryggen. Dette er meget ubehageligt for hesten, da torntappene kommer faretruende tæt på hinanden. For at forhindre dette spænder hesten i ryg musklerne.

Desværre er hestens rygmuskler ikke beregnet til skulle løfte, de er beregnet til at føre bevægelsen igennem kroppen. Derfor ender vi med at sidde på en hest hvor ryggen hænger mellem hofter og manke. Selvom hesten prøver at løfte ryggen, er det eneste der sker det, at rygmusklerne er spændte.

Det er hestens mavemuskler der skal løfte ryggen således at torntappene ikke kommer tættere på hinanden. Dette er noget vi bliver nødt til at lære hesten at gøre inden vi sætter os op på den.

De færreste bruger nok tid fra start af

De færreste bruger den tid der skal til i begyndelsen, for at få styrket hestens overlinje. Det der desværre sker når vi rider heste uden en stærk overlinje er, at hesten ikke har mulighed for at føre sin bevægelse igennem hele kroppen. Bevægelsen brydes, der hvor rytteren er placeret.

Hesten skulle gerne have mulighed for at bevæge sin forpart og bagpart synkront med hinanden. Når vi bryder dette, så er det vi blandt andet ser islændere der ikke kan skridte eller trave rent, dressurheste der går pas i skridt, traver tre traktet og galoperer fire taktet. Springheste der får svært ved bom arbejde, tempospring, springer fladt osv.

Der vil være træningsmæssige problemer som i det små er at hesten ikke vil bøje sig, skyder skulderen, urolig i munden, stiv, spændt, bukker og meget andet. Eller hesten får helbredsmæssige problemer.

Islænder arbejdes for hånd for første gang.

Islænder arbejdes for hånd for første gang.

Vi skal lære hesten at bruge sig korrekt

Da hesten ikke er bygget til at vi skal ride på den, så er det absolut nødvendigt, at vi lærer den hvordan det kan lade sig gøre. Og hvordan gør man så det?

Vi skal lære hesten at bevæge sig på en måde, hvorpå torntappene i ryggen forbliver adskilt. Man bliver derfor nødt til at lære hesten at gå med ryggen løftet.

Jeg har dog skrevet at ryg musklerne ikke er beregnet til at løfte, men at det derimod er mavemusklerne der skal klare denne opgave. Vi skal derfor have hesten til at arbejde på en måde, hvor torntappene spredes, samtidig med at vi får trænet mavemusklerne. Mavemusklerne skal være så stærke at de kan holde ryggen løftet. Dette trænes ved at få hesten til at strække sig så dybt som muligt samtidig med at vi får den til at arbejde aktivt fremad.

Hesten ser ud som om den går "op ad bakke". Manken er højere oppe end bagparten.

Hesten ser ud som om den går “op ad bakke”. Manken er højere oppe end bagparten.

Vi skal forlænge musklerne i overlinjen

Ved at lade hesten arbejde på ovennævnte måde vil vi få hesten til at forlænge alle muskler i overlinjen. Og hver gang hesten tager et skridt på denne måde vil den styrke sine mavemuskler. Med tiden vil hesten blive så stærk i mavemusklerne at den har mulighed for at holde ryggen oppe, også selvom der sidder en rytter. Og senere når hesten bliver bedre til at træde ind under sig, vil den kunne gå i en højere holdning uden at den sænker ryggen.

Rom blev ikke bygget på en dag

Men Rom blev ikke bygget på en dag. Det her tager lang tid. Hvis man aldrig har dyrket gymnastik og beslutter sig for at man vil lære at gå i split, så gør man heller ikke dette fra den ene dag til den anden.

For hestens skyld

Vi skylder vores heste, som absolut ikke er gamle når de er seksten eller for den sags skyld tyve år gamle, at hjælpe dem til at have en sund og lang karriere.

De gør alt for os, oftest også selvom de har smerter. 

Regitse 20 år og opfører sig stadig som en 6 årig :D

Regitse 20 år og opfører sig stadig som en 6 årig 😀