Rider I konstant hestene dybe?

 

Jeg får så mange gode spørgsmål fra folk og idag fik jeg dette: 

Jeg er lidt nysgerrig ang art2ride… Rider man konstant hesten så dybt eller er det en periode for at styrke dem eller bruger man det som opvarmning eller hvordan? Tænker at det går jo ikke med hovedet dernede hvis man skal springe. 

Jeg tror der er flere der kunne have de samme spørgsmål og derfor vil jeg lave et uddybende svar her. 

Nej vi rider ikke konstant hestene så dybe som det ses på mange af billederne på min side. Men det er rigtigt at vi i en kortere eller længere periode forsøger at ride dem så dybe som muligt. Hvor lang tid vi gør dette afhænger af den enkelte hest. 

Amaze har flere fysiske problemer blandt andet kissing spine. Jeg rider hende derfor stadig primært i dyb holdning. Fra bringe og ned. Kommer hun højere op end dette "taber" hun ryggen.

Amaze har flere fysiske problemer blandt andet kissing spine. Jeg rider hende derfor stadig primært i dyb holdning. Fra bringe og ned. Kommer hun højere op end dette “taber” hun ryggen.

Groft sagt så burde alle heste rides dybt (i remonte holdning) det første år eller to af deres træning.

Og hvorfor bør vi gøre dette?

Når hesten sænker hoved og hals, samtidig med at den arbejder frem. Så vil den spænde sine mavemuskler og forlænge musklerne i overlinjen. Det er dette der med tiden vil få hesten til at arbejde med “løftet ryg”. 

Når hesten bliver stærkere vil den kunne træde dybere ind under sig selv. Den vil samle/bøje de tre led, hofte, knæ, has og vil nu kunne bære mere vægt på bagparten. Jeg tænker at I næsten kan forestille jer, at jo mere hesten kan sætte sig bagtil des højere vil den kunne komme op fortil. 

I dette moment har Noller hovedet omkring bringe højde. Ryggen er løftet, men løftede han hovedet højere end dette ville ryggen begynde at svaje.

I dette moment har Noller hovedet omkring bringe højde. Ryggen er løftet, men løftede han hovedet højere end dette ville ryggen begynde at svaje.

I kan sikkert også forestille jer at dette tager tid. Det nytter derfor ikke noget at forsøge at bringe hesten i en højere holdning med tøjlerne. Gør man det, så vil hesten bare “smide” ryggen.

Så I starten vil vi gerne have at hesten strækker sig næsten til jorden. Vi fornemmer den rytme hesten har når den går her og forsøger så at bringe den op til f.eks. knæ højde. Hvis hesten kan bevare rytmen, fremdriften, ikke stiver sig osv. så er alt fint og vi kan se om vi kan gøre det samme mens den går med hovedet i bringe højde osv. Mister hesten rytme, fremdrift eller andet, så lader vi den bare strække sig igen. Det er ganske enkelt.   

Hvis en hest har brugt sig forkert i mange år, eller hvis den har slid og skader, så vil det tage noget tid før man kan ride den op i en højere holdning. Dens krop skal ganske enkelt have tid til at hele og bygge de rigtige muskler op.

Hestens temperament kan også have en stor betydning. Det er absolut nødvendigt at hesten lærer at arbejde afslappet. Den vil aldrig kunne strække sig optimalt, hvis den ikke slapper af.

Opvarmning

Når først hesten har lært at arbejde mens den strækker sig og den har en stærk overlinje. Så vil man altid starte sin træning med at lade hesten arbejde mens den strækker sig. Når hesten strækker sig, så løsgøres alle musklerne i overlinjen og det vil vi jo rigtig gerne have. 

Jeg opvarmer altid mine heste i longe før jeg rider. Her ses Amaze, kan jeg ikke få hende til at løfte ryggen bag ved manken, når jeg longerer, så rider jeg hende ikke.

Jeg opvarmer altid mine heste i longe før jeg rider. Her ses Amaze, kan jeg ikke få hende til at løfte ryggen bag ved manken, når jeg longerer, så rider jeg hende ikke.

Afhængigt af hvor stærk hesten er, så kan den nu arbejdes i en højere holdning. Jo stærkere den er blevet, des længere tid kan den gå i den højere holdning. Men det er sådan at når man mærker hesten mister rytme, man føler den bliver tung, så bør man lade den gå nogle volter hvor den strækker sig dybt. Dette vil få ilt tilbage i musklerne og give fornyet energi. 

Når man er ved med at være færdig med sin træning, så bør man også lade hesten arbejde lidt tid, mens den strækker sig. Det er godt at stoppe arbejdet med løsgjorte muskler. Det gør næste dags træning så meget nemmere. 

Der er intet usædvanligt i dette

Jeg tænker at I kan fornemme at dette er ikke træning fra en anden planet. Det er bare træning hvor vi bruger vores sunde fornuft. Jeg tror at vores grundtræning af hesten er grundigere sammenlignet med så mange andre træningsformer. Men der er ikke noget ekstremt usædvanligt i det. Det usædvanlige er at denne måde at træne på er blevet fortrængt. Formentlig fordi vi har så travlt idag.

Springning

Og nej vi kan ikke springe vores heste mens de går med mulen i jorden 😀 Vi begynder ikke, indenfor Art2Ride, at springe vores heste før de kan arbejde over ryggen i en højere holdning. Springtræning startes med en enkelt bom på jorden. Når hesten kan arbejde over denne uden at ændre rytme eller holdning, så ligger man flere bomme efter hinanden. Går dette fint kan man begynde med små spring osv.

Håber dette giver mening og har givet svar på nogle spørgsmål.