Arbejde for hånd

 

Arbejde for hånd

Det er igennem arbejde for hånd, at vi lærer hesten at strække sig og arbejde henover ryggen/med løftet ryg.

For at få hesten til at arbejde med løftet ryg, så kræver det at den bevæger sig fremad, træder dybt ind under tyngdepunktet og strækker sig. Når det sker, vil den spænde mavemusklerne og det er dette der får hesten til at løfte ryggen lige bag manken.

Gitse træder godt ind under sig og begynder at løfte ryggen bag manken.

Gitse træder godt ind under sig og begynder at løfte ryggen bag manken.

Når vi taler om at hesten løfter ryggen, så betyder det ikke at den bruger rygmusklerne til at løfte med. Den løfter ryggen ved at spænde mavemusklerne.

Hesten trænes til at kunne forlænge musklerne i overlinjen og forkorte musklerne i underlinjen. Resultatet bliver at overlinjen ser længere ud end underlinjen.

Det er også igennem arbejde for hånd at vi lærer hesten, at acceptere kontakten på tøjlen. Det er altså her vi forklarer tingene for hesten. Det er nemmere at lære hesten disse ting uden den ekstra belastning som en rytter er.

Hvordan gør man

Tøjler og pisk holdes nogenlunde sådan her.

Tøjler og pisk holdes nogenlunde sådan her.

Hånden der styrer den udvendige tøjle holder man i nærheden af hestens manke. Hånden der styrer indvendige tøjle holder man foran sig selv og i starten rimelig tæt på biddet. Når hesten begynder at strække sig lader man tøjlerne blive længere.

Pisken holder man med den samme hånd som styrer udvendige tøjle.

Man får hesten til at træde over og gå frem ved hjælp af pisken.

Hvad starter man med

Her ses hvordan man holder tøjle og pisk.

Her ses hvordan man holder tøjle og pisk.

Til at starte med fører man hesten rundt på en stor cirkelvolte. Her forsøger man at få hesten til at træde over, ca 50% fremad og 50% til siden. Jeg plejer at holde øje med hvor hesten sætter det indvendige bagben. Jeg vil gerne have at hesten placerer indvendige baghov imellem forhovenes spor. Det er denne overtrædning der skal få hesten til at strække sig. Nogle heste vil begynde at strække sig hurtigt, mens andre tager lidt længere tid.

Hesten skubber med skulderen

Stacia er så stor, så man godt kan blive lidt træt i skulderen

Stacia er så stor, så man godt kan blive lidt træt i skulderen

Man kan komme ud for at hesten i stedet for at træde over prøver at skubbe til en med skulderen. Dette er man nødt til at få styr på, før man kan få arbejdet til at virke. Ofte sker det når hesten begynder at strække sig, men samtidig prøver at undgå at træde ind under tyngdepunktet.

Noller lærer at arbejde over ryggen ved hjælp af arbejdet for hånd.

Noller lærer at arbejde over ryggen ved hjælp af arbejdet for hånd.

Den nemmeste måde at rette det på er ved at få hesten til at løfte hovedet igen. Herefter beder man den om endnu engang at træde ind under sig. Når man har taget nogle skridt eller en volte prøver man igen at lade hesten strække sig. Skubber den igen med skulderen, så må man bare starte forfra. De plejer at forstå det efter rimelig kort tid.

Her begynder Amaze så småt at strække sig. Men jeg vil gerne have hende til at strække sig endnu dybere.

Her begynder Amaze så småt at strække sig. Men jeg vil
gerne have hende til at strække sig endnu dybere.

Hesten har forstået det

Når hesten har fundet ud af hvad det går ud på kan man føre den ud på hovslaget. Her fører man den rundt på hele banen, mens den strækker sig. Hvis den holder op med at strække sig beder man den om en overtrædning eller går ind på volten igen.

Hesten er stabil i arbejde for hånd

Når hesten er begyndt at strække sig stabilt og arbejder godt ind under sig, så kan man med fordel begynde at arbejde med schenkelvigninger og versader. Disse udføres på samme måde som man ville gøre det hvis man red hesten. Dette er en god måde at forberede hesten på, at skulle lave disse øvelser under rytter. Det er også med til at styrke og løsgøre hesten og man har mulighed for at se om hesten strækker sig korrekt og træder ordentligt ind under sig. Mange heste vil løfte hovedet lidt eller vil gå bag lod når man prøver.  Her gælder det om at udføre øvelserne mens hesten strækker hoved og hals ned og ud.

Vi laver ikke traversader når vi arbejder hesten for hånd. Man kommer alt for nemt til at afkorte hestens skridt og det er ikke det vi ønsker. Denne øvelse udfører vi ikke før hesten under rytter er klar til det.

Arbejde for hånd eller longering

Om man starter hesten i longe, arbejde for hånd eller en kombination af begge afhænger lidt af hesten.

I de fleste tilfælde, vil man gøre begge dele, afhængigt af hvad man vil træne. Det kan for eksempel være nemmere at lære hesten, at strække sig dybt i arbejde for hånd. Det vil også være nemmere at lære hesten at flytte bagparten ud af volten, ved at forklare den det via arbejde for hånd istedet for i longen.

Hvis hesten har været skadet og ikke må trave, kan det være sikrere at bruge arbejde for hånd.

Alle heste skal kunne arbejdes for hånd inden man går igang med piaffe arbejdet. Piaffe arbejdet for hånd påbegyndes før man begynder at ride hesten i samling. Dette skyldes at det er den bedste gymnastiske øvelse vi har til at få lært hesten at sætte sig, tage mere vægt på bagparten, løfte ryggen og bruge mavemusklerne. Hvilket er det samme hesten skal gøre når den rides i samling, dog i mindre grad.

Arbejdet for hånd er derfor en vigtig del af hestens træning og bruges altså hele vejen igennem hestens uddannelse.