Alting skal gå så stærkt

Alle heste bør lære at arbejde over ryggen og med tiden vil dette gøre at de får en stærk overlinje. Det er det der skal til for at de kan holde til at blive redet. Lærer man ikke hesten at arbejde korrekt over ryggen og giver man den ikke tiden til at udvikle sig korrekt, så vil hesten med tiden få problemer, som oftest vil vise sig som diverse haltheder.
Det tager 2 år
Alle unge heste burde have været igennem et forløb, hvor de lærer at bruge sig korrekt. De skal have den tid der skal til for at overlinjen bliver stærk. Et sådan forløb tager ca 2 år, hvis der altså ikke opstår nogle problemer undervejs. Og netop tiden er nok den altafgørende faktor for hvorfor dette ikke bliver gjort.
Folk har ikke tid til at vente, hestene skal gerne ud og gå stævner/championater allerede som 4 års. Enten fordi der er penge i det eller også gøres det for prestigens skyld.
Folk vil ikke bruge tiden på det
Derfor står vi idag med heste i alle aldre som ikke har fået den rigtige træning. Alle der køber en hest burde hive de første år ud af kalenderen og bruge tiden til at gøre det arbejde der burde være blevet gjort mens hesten endnu var ung. Men igen så er det desværre de færreste der vil bruge tiden på det. Der skulle jo gerne rides nogle stævner, kurser, jagter, undervisning og lange ture meget hurtigt. Resultatet bliver derfor at hesten efter et par år eller fire aflives og så er man jo lige vidt. Går det ikke nær så galt, så vil mange i stedet for begynde at få en masse forskellige ridemæssige/helbredsmæssige problemer med hestene.
Det er ikke nemt at få hjælp
Tiden er ikke det eneste problem. De fleste ved ganske enkelt ikke hvordan en hest bør trænes for at den kan lære at bruge sig korrekt eller hvordan man efterfølgende vedligeholder det. Og jeg kan sagtens forstå at det er et problem for det er absolut ikke nemt at finde trænere der rent faktisk ved hvad der skal til.

Nemo’s første lektion. Han strækker sig fint, men man kan se hvordan ryggen endnu hænger. Men ved at han går på denne måde vil han forlænge/løsgøre musklerne i overlinjen. Stille og roligt vil han kunne begynde at træde bedre ind under tyngdepunktet og dermed begynde at løfte ryggen.
Det mærkelige er at denne måde at træne på jo ikke er noget nyt. Jeg husker selv da jeg var barn/ung at jeg altid fik besked på at lade hesten strække sig i opvarmningen, når den havde udført en øvelse korrekt, som belønning eller hvis den var ved at miste energi og igen som afslutning.
Tingene ændrede sig
Det var dog også på det tidspunkt at tingene begyndte at ændre sig. I ridehuset kunne man se at der ligesom var to forskellige ridearter. Jeg husker på det store ridecenter hvor jeg holdt til specielt to trænere/beriddere. Den ene brugte lang tid på det basale, grundridningen og opbygningen af hesten. Hestene blev aldrig bøjet mere til siden end man kun lige kunne skimte øjet. Hans holdning var at man ikke kunne forcere tingene. Den anden træner mente at hestene skulle løsgøres ved at blive bøjet fra side til side. Hestene blev redet frem mod en anholdende tøjle således at de begyndte at bevæge sig mere spektakulært. Hans metoder gjorde rytterne i stand til hurtigt at kunne komme ud og ride stævner. Og gæt selv hvem der med tiden havde flest ryttere.

Ripasso var uridelig og man kunne ikke finde årsagen til problemerne. Ripasso er nu blevet trænet fra jorden i ca 6 måneder og ridningen er påbegyndt uden problemer.
Alting skal gå så stærkt
Vi lever i et samfund idag, hvor folk ikke kender til tålmodighed. Alting skal gå så stærkt og alle vil have tilfredsstillet deres egne ambitioner. For at få hesten til at gå ordentligt så bruger vi hellere en glidetøjle i stedet for at få arbejdet på det virkelige problem. Virker hesten stadig ikke, så kasserer vi den og køber en ny. For det er i hvert fald ikke os som ryttere der er noget galt med.
Hesten virker ikke
Er der problemer i ridningen, så vil de fleste på et tidspunkt kontakte en dyrlæge. Mange heste kommer igennem et utal af undersøgelser indtil der endelig findes en fejl på hesten. Har hesten været svær i ridningen, vil den derfor i mange tilfælde blive aflivet. Selvom folk er kede af det, så er der jo nu en grund til at aflive hesten, da den aldrig vil komme til at virke.
Men hvem kan overhovedet vide om hesten rent faktisk kunne komme til at virke?

Rowina er en hest der har haft givet sin ejer store problemer i ridningen. Ved første øjekast ser Rowina jo fin og stærk ud. Men prøv at lægge mærke til hvordan ryggen hænger lidt, i det område hvor den bagerste del af sadlen ville hvile. Når en rytter sætter sig op vil ryggen sænkes endnu mere i dette område. Det vil da blive meget svært for Rowina at bevæge sig komfortabelt. Specielt hvis hun samtidig bliver bedt om at gå i en højere holdning. Rowina skal lære at bevæge sig frem med en løftet ryg. Dette opnåes ved at træne hende fra jorden, mens hun strækker sig dybt og bevæger sig aktivt frem. Når hun kan dette, så kan ridningen påbegyndes.
Jeg har endnu ikke mødt en dyrlæge der direkte har anbefalet at hesten blev aflivet. Medmindre det har været noget meget akut, hvor hesten har stået med kraftige smerter.
Når dyrlægen har fundet en skade eller en “fejl” på hesten, så vil ejeren oftest spørge ind til om hesten på et tidspunkt vil kunne bruges til det ejeren ønsker. Og her svarer dyrlægen ud fra de erfaringer vedkommende har eller ud fra den tilgængelige viden der er omkring problemet. Dyrlægerne ved godt at de fleste ejere ikke vil bruge flere år på at genoptræne hestene. Og de kan jo selvfølgelig heller ikke sige til folk at hesten med 100 procents sikkerhed herefter vil komme til at fungere. Der er alt for mange faktorer der spiller ind, ejerens evner, kontinuerligheden i træningen, nye skader osv.
Efter genoptræningen
Når man som hesteejer får stillet en diagnose på sin hest, så kan det være enormt svært at komme videre. Hvis ikke man direkte har fået at vide at hesten ikke kan bruges som ridehest, så vil man oftest få at vide at hesten skal rides ligeud så meget som muligt. Den skal strække sig ned og frem eller man får at vide at man skal træne den med Pessoa systemet. Når hesten så endelig har været igennem dette genoptræningsforløb, så vænner problemerne stille og roligt tilbage i takt med at hesten kommer tilbage i almindeligt arbejde. Og hvorfor sker det? Det sker ganske enkelt fordi man vender tilbage til sit gamle og formentlig forkerte træningsmønster. Hesten har stadig ikke lært at bruge sig selv på en korrekt måde.

Sally er 9 år og har ikke været trænet særligt meget i sit liv. Der er ingen unaturlige fordybning i hendes overlinje, men hun mangler muskulatur. Man kan se at hele ryggen hænger en smule. Hvis man begynder at ride hende inden hun har lært at arbejde med ryggen oppe og inden hun har fået lidt mere muskulatur, så vil hun sænke ryggen endnu mere. Dette er ikke en hest der vil tage lang tid at bygge op, for der er ingen direkte problemer med hendes overlinje. Hun er bare ikke trænet og styrket endnu.
Et blik på os selv
Hvis vi nu lige kaster et blik på os selv, så ved vi alle at vi skal bøje i knæene når vi løfter noget tungt. Hvis vi ikke gør det, så risikerer vi at få ondt i ryggen. Måske kan vi gøre det flere gange på den forkerte måde, men pludselig sker det og vi får et hold i ryggen. Hvis vi herefter holder os fra at løfte tunge ting, så har vi ingen problemer, men når vi så en dag skal løfte noget igen og vi gør det forkert, så risikerer vi at få smerter igen. Uanset hvad det er vi gør, så ved vi jo godt selv, at det er vigtigt at vi bruger vores krop korrekt. Så hvorfor er det så mærkeligt, at det samme gør sig gældende for hestene?
Hesten skal lære at bruge sig selv korrekt
Vi kan jo desværre ikke bare fortælle hesten hvad der er godt og skidt for den. Vi er derfor nødt til igennem længervarende træning at gøre det til en vane for den at bruge sig selv korrekt. Sidegevinsten vi får mens vi lærer hesten at bruge sig selv rigtigt, er en stærk overlinje.
Der er mange som ved, der er noget galt med den måde de træner på, men da de ikke kan få nogen hjælp bliver det rigtig svært. Nogle prøver sig frem inden for andre områder både trænings og udstyrsmæssigt så som western, klassisk/akademisk, bomløs/bidløs osv. Og andre tænker at hvis de så nøjes med at ride hesten i skoven for en lang tøjle så går det nok, men nej det er heller ikke godt nok. Så længe man vil sidde på hesten så skal hesten have lært at arbejde korrekt over ryggen.
Ambitionerne skal lægges på hylden
Det ærgerlige i alt det her er at det ikke er svært at træne hesten korrekt. Det svære er at lægge ambitionerne/lysterne på hylden for en tid og væbne sig med tålmodighed.
Jeg tager ud og underviser i hvordan man kan få sin hest til at bruge sig korrekt. Ofte bliver der efterfølgende sagt at det vil man gøre inden man rider og det er også rigtig fint. Det er bedre end ingenting. Man skal dog være klar over at hvis hestens overlinje er svag, eller hvis hesten ikke forstår at arbejde over ryggen når man rider den, så skader man hesten ved at ride den!!
Langt de fleste burde tage en kortere eller længere periode hvor hesten kun arbejdes fra jorden.
Jeg synes jeg ser en del heste, men kun én eneste gang er jeg kommet ud til en hest, jeg ikke har set før, hvor jeg har kunnet sige “det her er fint” næste lektion bør være under rytter.
Ridning selvom hesten ikke er klar
Mange af dem jeg kommer ud til får dressur eller springundervisning og det undrer mig meget at ingen af disse beridere/trænere siger noget. Det er åbenbart blevet ganske naturligt at man, undskyld udtrykket, smækker røven i sadlen, uanset om hesten er klar eller ej. Nogle af de heste jeg ser har absolut ingen muskler. Hvordan skal de på bare nogenlunde fornuftig vis kunne bære eller sågar springe med en rytter på ryggen.

“broken neckline” Hesten er blevet bøjet for meget, for tidligt og uden at den har arbejdet over ryggen. Ligamenterne i nakken er blevet overstrukket, hvilket har givet dette unaturlige knæk.
Hvis hesten giver dig modstand i træningen, så kig på din hest. Er den muskelfattig? Er der områder hvor det ser ud som om ryggen nærmest har taget form efter sadlen? Er hesten meget smal mellem forbenene? Knækker hesten i nakken ca 1,5 håndsbredde bag ørerne (broken neckline)? Har den en forhøjning på bagparten (Hunters bump)? Kig nu på din hest, ser den sund og rask og stærk ud? Læs evt. E-Magasinet.

“Hunters Bump” er en forhøjning på bagparten, som opstår når hesten igennem længere tid er blevet redet med sænket ryg.
Tag dog for pokker de måneder der skal til for at få bygget hesten op!! Det vil efterfølgende give så meget mere glæde i træningen.
Hvorfor strækker hesten sig til jorden?
Nogle vil nok tænke at hestene strækker sig ekstremt dybt. Ja det er ikke normalt at se dette, men det er det der skal til. Jeg kan dog ikke få en hest til at strække sig på denne måde mod dens vilje. Hesten begynder at strække sig, fordi vi beder den om at træde under tyngdepunktet. Når hesten strækker sig så dybt, så er det tegn på at den begynder at slappe af i hele dens overlinje, samt i hovedet. De heste der ikke gør dette har oftest en låsning et eller andet sted i overlinjen eller de kan kan ikke slappe helt af.

Nikons første Art2Ride lektion. Da han først begyndte at koncentrere sig om arbejdet, bevægede han sig sådan her. Nikon har en dejlig aktiv trav. Der er ingen problemer med hans overlinje, den skal bare gøres stærkere.
Når hesten til at starte med strækker sig helt til jorden, så sker dette fordi hesten begynder at slapper af i alle musklerne i dens underlinje. Hvis hesten ingen overlinje har, så er der ingen muskler der kan holde hovedet og halsen mere ude og fremme.
Hvis hesten arbejdes på denne måde indtil den har styrket og virkelig løsgjort sin overlinje, så vil den – hvis vel og mærke man kan finde den rette fremdrift, samtidig med at den strækker sig – begynde at løfte hele sin overlinje.
Træner man sin hest fra jorden, vil man se at den stille og roligt vil begynde at strække halsen mere ud og frem i takt med at man beder om mere aktivitet. Dog er det altid et godt tegn hvis man kan få hesten til at strække sig til omkring kode højde, uanset hvor langt fremme man er i træningen. Dette viser nemlig at hesten ingen låsninger eller spændinger har i sin overlinje.

Selvom mine heste har været arbejdet på denne måde igennem længere tid, så vil jeg gerne se at de kan strække sig så dybt som Lucky Lady gør her. Hvis de ikke kan det, så fortæller det mig at der er nogle spændinger eller andet jeg skal være opmærksom på.
Hesten skal i starten også strække sig når du rider
Man bliver nødt til at acceptere at hesten for en tid kun kan arbejdes i en lang og dyb holdning, når man begynder at ride den. Hvor lang tid hesten skal gå sådan afhænger af hvor svag hestens overlinje er. Har hesten været redet bag lod, så vil det kræve længere tid i den lange dybe holdning, sammenlignet med for eksempel en yngre hest der endnu ikke har været redet forkert. Man prøver af og til at ride hesten op i en lidt højere holdning. Mister den rytmen, går ind bag lod, sagtner farten eller andet, hvor man kan mærker at den ikke længere bevæger sig som da den strakte sig, så bliver man nødt til at lade den strække sig igen.
Hesten SKAL lære at arbejde over ryggen
Uanset hvilken disciplin eller hvilket formål man har med hesten, så SKAL den lære at arbejde over ryggen. Det er f.eks. forkert at tro at en unghest kommer til at bruge sin ryg bedre ved at begynde at springe med den tidligt. Jo den runder måske ryggen over springet, men hvad med resten af arbejdet?
Hun bliver aldrig ridehest!!
Her til slut vil jeg sige at jeg to gange, med en af mine heste har fået at vide at hun aldrig ville blive ridehest. Og idag er hun min bedste ridehest. 3 forskellige dyrlæger har fortalt os at de aldrig har haft mulighed for at se heste hele op efter en skade som den vores Amaze havde i skulderen, ganske enkelt fordi folk har valgt at aflive deres heste efterfølgende. Senere fik Amaze konstateret tætsiddende torntappe. Havde jeg på daværende tidspunkt forstået hvordan jeg skulle træne mine heste, så havde vi nok aldrig fået konstateret dette, for så ville der ikke have været nogle problemer.
Hver eneste gang jeg har været ude at træne hende, så priser jeg mig lykkelig for, at jeg var stædig nok til ikke bare at lytte til hvad andre mente. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne hende med mig selv. Skulle hun have været aflivet 2 gange, så skulle jeg med mine rygproblemer have været aflivet 10 gange.
Lad være med at fokusere på skader og sygdomme
Jeg tror vi skal være bedre til ikke at fokusere på sygdomme og skader, i stedet skal vi vænne blikket mod vores træning og gennerelle hestehold når problemer opstår. Alle fagfolk bør have dette i tankerne, således at de ikke begynder at give hesteejeren unødige bekymringer angående hestens helbred. Ser fagfolk problemer i.fbm. hestens overlinje, ridningen, træningen eller lignende, så bør dette kommenteres, men kan man ikke med stor sikkerhed sige at det skyldes en bestemt type skade/sygdom, så bør dette ikke nævnes.
Alle har en tendens til at se sygdomme alle vegne og hvor er det træls!!
Tænk positivt, hav det sjovt, nyd træningen sammen med hesten og arbejd på noget som I begge kan klare uden de store problemer.