Jeg vil i dette indlæg vise en video med longering af Amaze og vil komme ind på det vi taler så meget om – nemlig aktivitet.

Lidt om Amaze

Amaze har eller havde tætsiddende torntappe lige bag manken og hun har en ledforandring i venstre has. I lang tid var hun ikke rengående, men idag kan man næsten ikke se det. Disse ting er opstået pga en skulderskade hun fik som 3,5 års. I et par år gik hun og kompenserede og det har givet hende slid andre steder i kroppen. 

Hesten skal arbejde over ryggen

Kan man få sin hest til at arbejde over ryggen, så vil ryggen fjedre og virke som en “støddæmper” for alle led og sener i kroppen. Dette kan i mange tilfælde hjælpe urentgående heste tilbage i arbejde. Derfor er det så vigtigt at hesten lærer at arbejde over ryggen. Og dette gælder selvfølgelig ikke kun skadede/slidte heste. Vi bør absolut få alle heste til at arbejde over ryggen, netop for at undgå slid og skader.

Hesten arbejder over ryggen

For at hesten kan arbejde over ryggen, så kræver det at forpart og bagpart bevæger sig i harmoni med hinanden. Ryggen er bindeleddet imellem de to, og skal kunne svinge afslappet op og ned i takt med bevægelsen. Ryggen må aldrig være spændt og hænge mellem hofte og manke, men dette vil ske hvis hesten prøver at bære med rygmusklerne.

Det er nemmest at se i trav, hvor det diagonale benpar skal bevæge sig fuldstændig synkront. Haserne skal se ud som om de former en cirkel. 

I alle gangarter skal det se ud som om hesten løfter sine bagben og bevæger dem aktivt. Det må ikke se ud som om hesten hiver sine ben op af mudder. Bevægelsen skal glide, der må ikke være ryk og spjæt.

Hesten lærer at arbejde over ryggen

Hesten skal lære at spænde mavemusklerne og forlænge rygmusklerne. Jo stærkere hestens mavemuskler bliver og jo mere smidig den bliver i sin overlinje, des dybere vil den kunne træde under sig selv med bagbenene. Dette vil med tiden føre til at hesten vil begynde at tippe i bækkenet og tage mere og mere vægt på bagparten.

Man lærer hesten dette fra jorden af via arbejdet for hånd og longering. Hesten skal lære at træde ind under tyngdepunktet med det indvendige bagben. Hesten bliver, når vi beder om dette nødt til at spænde sine mavemuskler. Dette vil få musklerne i overlinjen til at strække sig og da overlinjen går fra hale til ører, så vil man se at hesten sænker hoved og hals. Alle tre ting skal opnåes, før hesten virkelig arbejder over ryggen. 

Hvis hesten strækker sig, men nærmest ikke flytter bagbenene fra hinanden eller slæber bagbenene efter sig, så giver det ikke rigtig noget. Heller ikke selvom hesten strækker sig. 

Hvis hesten bevæger sig hurtigt fremad, men samtidig går med nakken højt og ryggen spændt, jamen så giver det heller ikke nogen positiv effekt.

I begge tilfælde vil det være forparten der tager vægten og så trækker bagparten med. Hvor tit ser vi ikke en hest med forbenene godt inde under tyngdepunktet? Det burde være bagbenene, således at hele forparten får frihed til at løfte sig og hesten begynder at se ud som om den går op ad bakke.

Aktivitet – hvad betyder det

Når vi tænker på aktivitet, så tænker vi tit på for meget eller for lidt, for hurtigt eller for langsomt. Vi burde i stedet for kigge på bagbenene. 

Aktivitet betyder at hesten træder dybt ind under sig selv og den løfter sine bagben for hvert skridt den tager. Faktisk søger vi det længste skridt i den langsommeste rytme.

Derfor når vi longerer så er det vigtigt at holde øje med det indvendige bagben. Få det indvendige bagben til at træde ind under tyngdepunktet. Ind imellem de to forhoves spor. Det vil få hesten til at bruge sine mavemuskler og strække sig. 

Hesten kan snyde os. Den kan sagtens strække sig temmelig dybt, se aktiv ud, men uden at bruge sin overlinje. Dette sker når hesten går lidt udadstillet og træder bagbenene indenfor volten. 

Dette er en fejl jeg ikke selv i starten fik taget hånd om, specielt med Amaze her. Jeg var glad når hun strakte sig. Og fulgte ligesom med hende. Dette er også ok lige til at starte med, men det er ikke noget man skal blive ved med. På et tidspunkt bliver man nødt til at bede hesten om at træde ind under sig selv, løfter den hovedet så ignorer dette. Når først den træder ind under tyngdepunktet, så vil den begynde at strække sig igen.

Amaze strækker sig og træder ind under sig selv.

Amaze strækker sig og træder ind under sig selv.

Hold øje med det indvendige bagben

Amaze havde meget svært ved at lære dette. Men det jeg prøver at gøre er at fokusere på hendes indvendige bagben. Når det kommer indenfor volten, så peger jeg imod det pisken samtidig med at jeg bevarer en kontakt på longen. Jeg skal endnu korrigere hende ofte. Men når jeg longerer hende på denne måde, så begynder hun stille og roligt at løsne mere op, bagbenene løfter sig mere og det hele begynder at se mere fjedrende og aktivt ud. 

Hvis jeg kun bad hende om at gå hurtigere frem, så ville hun løfte hovedet og sænke ryggen. Og så ville hun ikke længere kunne svinge bagbenene ind under kroppen. 

Denne video viser ikke noget der er perfekt. Men denne hest slæbte bogstaveligt talt sine baghove hen over jorden, da jeg startede dette arbejde med hende. Hendes bagben så helt stive ud. Idag er det som om det hele svinger noget mere. Hun lukker lidt mere sammen i haserne. Men dette skyldes ikke at hun bevæger sig hurtigt frem, det skyldes at bagbenene løftes og træder dybere ind under hende.

Bedre gang via en stærk overlinje

William Faerber sagde på et tidspunkt at med en hest som denne vil det ikke være muligt at “fake” sig til noget. Amaze er nemlig ikke en hest der har en naturlig dressurheste hase aktion. Hun har faktisk altid været lidt lige i sine bagben. Men i momenter kan hun idag pludselig vise lidt bevægelse som jeg synes er interessant. 

En hest som Amaze kan komme til at se mere spændende ud rent gangmæssigt, men det kræver en enormt stærk overlinje. Og jeg mangler stadig at få hende til at træde dybere og mere aktivt (men ikke hurtigere) ind under sig selv!!