Lebernol

 

Lobergs Lebernol

Lobergs Lebernol

Alias Noller

Stamtavle

Stamtavle

Vallak født i 2010 og er 166 cm.

Fik Noller som hingst

Noller fik vi som 3 års hingst og fik ham kastreret med det samme. Han havde gået sammen med nogle 2 års hingste i noget tid. Dog var han lige fra start af meget tillidsfuld og den største charmetrold man kan forstille sig.

Noller i 2013 lige da vi havde fået ham hjem

Noller i 2013 lige da vi havde fået ham hjem

Var nem at tilride

Vi startede med at træne Noller i foråret 2014. Jeg red ham sommer/efterår og gav ham fri vinteren over.

Noller var nem at tilride, han har aldrig lavet ballade. Men han har været meget svær at få til at slappe af. Han er den første hest jeg har trænet så lidt fra jorden inden jeg gik igang med at ride. Jeg burde have gjort meget mere ud af det, så tror jeg ikke jeg havde haft helt de samme problemer.

Minder om en frieser

Han har altid mindet mig lidt om en frieser. Gået med høj nakkeføring, høje knæ løft og uden ryg. Derfor burde jeg fra start af have brugt meget tid på at lære ham at strække sig i longen og for hånd, så jeg havde fået lært ham at arbejde over ryggen inden jeg satte mig op.

Det har jeg lært af og jeg har måtte lave alt arbejdet med ham om igen.

Noller i 2014 lige tilredet

Noller i 2014 lige tilredet

Noller var årsagen til at jeg fandt Art2Ride

Noller var årsagen til at jeg fandt Art2Ride. Han var meget fremadgående, slappede ikke af og selvom jeg forsøgte ikke at bruge tøjlerne for meget, så begyndte han at gå bag lod. Jeg kunne ikke få ham til at søge ned og frem uden at han begyndte at løbe. Jeg følte hans gang blev mindre og mere forhastet.

Jeg kunne også se at hans ryg ikke blev pænere og stærkere at se på. Jeg vidste at jeg gjorde noget forkert og selvom jeg havde fået undervisning på ham, så hjalp det os absolut ikke.

Det var Noller der fik mig til at tænke over ting som hvor dybt eller højt bør en unghest gå med nakken. Hvad er godt for den unge hest. Skulle jeg lave flere overgange for at få ham til at slappe af. Hvordan skulle jeg egentlig få ham til at begynde at bruge sin ryg. For ingen af de ting jeg ellers havde lært og har arbejdet mange heste ud fra syntes at virke på ham.

Jeg brugte vinteren 2015/2016 til at læse bøger og studere internettet for at finde en løsning. Jeg havde det som om der manglede nogle brikker i puslespillet.

På nettet fandt jeg Art2Ride. I starten studerede jeg alt muligt andet også, men efterhånden fik jeg set så mange videoer, så jeg begyndte at kunne se en rød tråd igennem hele forløbet. Det var som om det hele pludselig faldt på plads og jeg vidste at det var den vej vi skulle gå.

Vi startede Art2Ride træningen/Classical foundation training

Jeg gik igang med Art2Ride træningen af alle hestene i marts 2016. I starten fortsatte jeg med at ride ham, kombineret med longering og arbejde for hånd. På et tidspunkt indser jeg at jeg bliver nødt til at træne ham primært fra jorden, i hvert fald for en tid. Det gør jeg, men jeg kan ikke få ham til at arbejde afslappet i longen. Hvis jeg prøvede at lade ham trave, så ville han de fleste gange bare jage rundt med hovedet højt. Så det første lange stykke tid blev han næsten kun arbejdet i skridt ofte kun i longe og for hånd. Efter noget tid supplerer jeg det med at skridte ham. Jeg prøvede traven af og til både i longe og senere under rytter, men gik tilbage til skridt arbejdet igen når han ikke slappede af.

Noller foråret 2017

Noller foråret 2017

Begynder at slappe af i longen

Der gik over et år før jeg kunne begynde at lade ham trave i longe og kunne få noget brugbart ud af det. Til at begynde med slapper han bare så meget af, så jeg ikke synes han arbejder aktivt nok bagfra, men hvis jeg prøvede at drive ham frem begyndte han igen at løbe.

For en tid lader jeg ham derfor arbejde langsommere end jeg egentlig ønskede, men i stedet bad jeg ham så om en mere aktiv skridt. Hans skridt var også i starten meget hektisk, han skridtede ikke igennem kroppen. Det var som om han gik med korte spændte skridt, men det ændrede sig også.

Efter nogle måneder på denne måde begynder jeg at kunne bede om noget mere aktivitet i traven i longe. Han slapper dog stadig ikke af i trav under rytter. Derfor bliver det stadig mest til skridt arbejde når jeg rider ham.

Noller skridtes juli 2017

Noller skridtes juli 2017

Det positive er dog at jeg kan se hans ryg og muskulatur generelt begynder at ændre sig til det bedre.

Ny sadel

Undervejs i alt det her bliver jeg jo også klar over at bliver nødt til at få en ordentlig sadel til ham. Så jeg ønsker egentlig ikke at ride ham særlig meget i trav før jeg får den her sadel og det får jeg så i juli 2017. Det giver en markant forskel i forhold til hvor meget han pludselig vil strække sig da vi får den nye sadel. Han er stadig ikke helt afslappet i trav, men jeg føler vi er meget tæt på og når først det sker, så tror jeg virkelig der vil komme fart på hans udvikling.

Den dag han for alvor begynder at slappe af, så tror jeg at jeg får mig en hest med en fantastisk bevægelse, som bliver en fornøjelse at ride.

Noller 2017