Forskellige systemer med samme mål

Der findes idag mange forskellige systemer man kan følge når vi taler træning af ridehesten. Det er blevet nemmere at tilegne sig viden, fordi der er så meget materiale at finde på internettet.

Målet indenfor de fleste systemer er at forbedre hestens gangarter og gøre dem holdbare. Teorien bag systemerne stammer oftest fra de samme gamle grundprincipper.

Lillepigen arbejdes for hånd. En god gammel metode til at forklare hesten hvad man vil have den til inden man begynder ridningen.

Lillepigen arbejdes for hånd. En god gammel metode til at forklare hesten hvad man vil have den til inden man begynder ridningen.

Vi opfatter ting forskelligt

Alligevel kan de mange systemer virke meget forskellige. Dette skyldes at vi alle opfatter tekster, billeder, følelser og fornemmelser forskelligt. Vi har alle forskellige personligheder. Vores humør, temperament og tidligere erfaringer er afgørende for hvordan vi træner vores heste. Nogle er mere autoritetstro end andre og nogle sætter oftere spørgsmålstegn ved tingene end andre gør.

Der er stor forskel på hvor meget vi hver især ved om træningsteori, biomekanik, hestens adfærd, læringsteori osv. Her ud over er der stor forskel på hvor god den enkelte træner/berider er til at lære fra sig. Og selvfølgelig er der også stor forskel hvor god den enkelte rytter/ejer er til at udføre tingene rent praktisk.

Noller i skridt mens han strækker sig dybt. Hesten kan godt være anspændt eller ude af takt selvom den strækker sig dybt. Men i de fleste tilfælde vil hesten begynde at slappe af når den strækker sig.

Noller i skridt mens han strækker sig dybt. Hesten kan godt være anspændt eller ude af takt selvom den strækker sig dybt. Men i de fleste tilfælde vil hesten begynde at slappe af når den strækker sig.

Der er noget rigtigt i de fleste systemer

Når man har disse ting i tankerne, så er det jo ikke så mærkeligt at der kommer mange forskellige metoder ud af det samme materiale. Det betyder også at der er noget rigtigt i langt de fleste systemer. Målet er som nævnt for det meste det samme, men vejen til målet kan være forskellig.

Brug den viden der er tilgængelig

Vi er idag så heldige at hestens anatomi, bevægelser osv. kan undersøges på en helt anden måde end tidligere. Der er flere der specialiserer sig inden for et specifikt område. Dette gør at vi idag har mulighed for at søge bedre hjælp hvis der er problemer eller hvis vi blot ønsker at vide mere.

Selv om man føler sig meget sikker i det man gør, så bør man stadig være åben og tage imod den viden der er tilgængelig.

Vær åben over for ny viden.

Vær åben over for ny viden.

Ingen trænere ved alt

Det jeg vil sige med ovennævnte er at der findes ingen trænere som ved alt. Uanset hvilken træningsform vi går igang med eller hvilken træner vi benytter os af, så bliver vi nødt til også at tænke selv. Vi skal være åbne for ny viden. Vi bliver nødt til at “uddanne” os selv, øve os og stole på vores egne instinkter. Har man en fornemmelse af at noget ikke er rigtigt, så bliver man nødt til at finde ud af årsagen. Man skal ikke bare stole blindt på det der bliver sagt.

Nogle heste er svære

Det der er rigtigt for en ekvipage er ikke nødvendigvis rigtigt for en anden. Heldigvis er langt de fleste heste forholdsvis simple, men der er også dem som virkelig sætter en på en prøve. Og det er først når man arbejder med sådan en hest at det system man følger for alvor bliver testet igennem.

Er systemet så stærkt, gennemprøvet og vel forklaret at selv den meget komplicerede hest kan blive letridelig og lære at bruge sig selv korrekt? Og er måden at korrigere hesten på noget du kan stå inde for og føler dig tilpas med?

Dette finder man først ud af når man har fulgt et system igennem længere tid. Er der mangler eller fejl i hestens grundtræning, så tager det nemlig lang tid at rette op.

Regitse mens hun strækker sig dybt. Det tager lang tid at rette op på en hest der har brugt sig selv forkert i mange år.

Regitse mens hun strækker sig dybt. Det tager lang tid at rette op på en hest der har brugt sig selv forkert i mange år.

Man kan nemt blive forvirret

Har man ikke trænet mange heste og har man ikke sat sig grundigt ind i hvordan en hest lærer og trænes mest effektivt, så er det virkelig svært at gennemskue nøjagtig hvad man skal gøre.

Det hele kompliceres af at der idag skal tjenes penge. Folk lever af at sælge heste, træne heste og undervise. Køberne af hestene vil gerne have unge heste der er nået så langt som muligt. Dem der modtager undervisning vil gerne have hurtige resultater. Derfor har vi også en stor gruppe udbydere/undervisere/systemer som vægter hurtige resultater højere end hestens velfærd og korrekt uddannelse.

Træn dit øje

Det bedste man kan gøre er at træne sig selv i at kunne se det korrekte bevægelsesforløb hos en hest i stedet for blot at se på det spektakulære. Se på hestens muskulatur og når hesten trænes så hold øje med om den virker afslappet.

Fjern fokus fra hestens hoved

En af de største fejl vi oftest begår er at fokusere på hvor hesten har sit hoved. Det gælder uanset om vi fokuserer på at hesten er oppe i nakken eller om den strækker sig dybt. Uanset hvad vi godt kunne ønske os, så er det vigtigste at hesten arbejder rytmisk og i balance samtidig med at den er afslappet.

Amaze I arbejdstrav. Uanset hvilken holdning hesten går i så skal den arbejde taktfast og afslappet.

Amaze I arbejdstrav. Uanset hvilken holdning hesten går i så skal den arbejde taktfast og afslappet.

Hesten skal forstå hjælperne

Hesten skal kende, respektere og reagere på den anholdende, fremaddrivende og vendende hjælp, samt senere kombinationen af disse. Når den gør det så kan den rides nærmest for sædet, men ikke før. Hvis hesten ikke lærer dette så får vi problemer med heste bag lod, heste der løber, heste der ikke vil gå frem, heste der er svære at styre osv.

Træningsskalaen

Jeg prøver altid at tænke på træningsskalaen. Det er først når hesten arbejder i god rytme/taktfast og afslappet at den begynder at søge kontakten på tøjlen. Og det er først når vi kan mærke at den søge kontakten på tøjlen at vi kan kontrollere hvor den har sit hoved.

Træningsskalaen

Træningsskalaen

Så selvom du kan se hvad der foregår foran dig, så skal du altså fokusere på det der sker bagved dig.

Stol på dine instinkter!!

Vi bør udnytte hinandens viden og erfaringer

Jeg har selv trænet udfra art2rides principper i over 3 år med mine egne 4 heste, samt alle dem jeg har været ude og hjælpe. Og jeg kan absolut ikke sige at art2ride er det eneste system eller mest effektive system til f.eks. at opbygge muskler og få hesten til at strække dybt.

Jeg har stor respekt for alle de andre træningssystemer der arbejder på at opnå det samme mål – letridelige og holdbare heste. Jeg synes det er enormt lærerigt at møde folk som vil det samme men har gjort det på en lidt anden måde. Jeg synes vi alle skal være åbne og lære af hinanden. Vi skal bruge alle de gode erfaringer og på den måde udvikle os og blive bedre. Om ikke andet så for hestens skyld…

Noller

Noller