Art2Ride har igennem de seneste år fået mange flere tilhængere, hvilket er fantastisk. Flere har altså fået øjnene op for denne måde at træne deres heste på. Desværre betyder flere tilhængere også at flere kritikkere begynder at holde øje med os. 

Jeg har set billeder hvor man sammenligner en hest der strækker sig helt til jorden, med en hest der bliver redet i roll kur, under overskriften “hvorfor gå fra det ene onde til det andet”. 

I min verden kan man ikke tvinge en hest til at gå i en dyb holdning med hovedet foran lod. Hvis hesten går dybt for for en lang tøjle, så vil den til enhver tid kunne løfte sit hoved inden rytteren kan nå nå at reagere med tøjlen. Ved rollkur bliver hesten redet bag lod for en kort tøjle. Det vil sige at hvis den prøver at løfte sit hoved så vil den møde modstand fra tøjlen. Jeg kan ikke se sammenligningen.

Jeg er også blevet gjort opmærksom på at hestene snubler mere når de strækker sig dybt ift når de går højere holdning. Jeg har forsøgt at observere mine 4 heste angående dette inden for den senere tid. Jeg kan selvfølgelig ikke sige noget generelt, men mine heste snubler hverken mere eller mindre afhængig af deres hoved holdning. De snubler når jeg begynder at mangle bund på banen og de snubler når de bliver ukoncentrerede. Eller hvis de går fra at have været spændte til pludselig at slappe af. 

For dem der har lavet dette arbejde i 1,5 til 2 år så kan man pludselig komme tvivl om det er korrekt at lade hesten strække sig helt ned til jorden.  Denne tvivl skyldes at hestene nu er blevet stærkere. De kan nu bevæge sig mere aktivt frem selv i en højere holdning. Men dette er ikke ensbetydende med at man ikke skal bede dem dem om at strække sig sig dybere af og til. De har ligesom os mennesker godt af at strække hele kroppen igennem af og til. 

Det første år (eller 2) med denne træning, er man glad når hesten strækker sig helt til jorden. Den nærmest bare smider sin mule mod jorden, når den endelig finder ud af at det er en behagelig måde at gå på. Senere i træningen vil den strække hoved og hals mere ud og frem. Ganske enkelt fordi den nu har flere muskler, således at dette nu er muligt. Som rytter skal man lige omstille sig til denne fornemmelse. Man har nu pludselig en helt anden kontakt på tøjlen, fordi hesten nu naturligt accepterer og ligefrem søger kontakten på tøjlen.

Dem der går i stå med denne træningsform og tænker at hestene ikke udvikler sig mere, er oftest dem, der accepterer at hesten nu gå højere og derfor ikke gør mere ved det. Man bliver nødt til hele tiden at holde øje med hestens ryg. Hvis den ikke udvikler sig og begynder at løfte ryggen bag sadlen(hvor det er muligt at se når der er rytter på) så er der noget galt. Og oftest er det fordi man ikke lader hesten momentvis strække sig dybt nok. 

Når hesten er stærkere, så vil den ikke af sig selv gå dybere end hvad den mener er mindst anstrengende. Det vil sige at vi bliver nødt til at bede den om at strække sig. Og dette gøres nemmest ved at bede om en overtrædning. Oftest kun nogle få skridt, f.eks igennem et hjørne, ganske enkelt for at minde den om at blive ved med at træde ind under sig selv og bære vægt på indvendige bag. 

Men nu er er hesten også så stærk så man sagtens kan ride den i en højere holdning ind imellem. 

En anden ting man skal huske på hvis man støder på kritik vedrørerende hvor længe og hvor dybt vi træner vores heste, er at ingen af vores heste arbejder med mulen i jorden i 30 min. af gangen. Hesten vil automatisk løfte hovedet af og til. Og ingen kan tvinge den til at stikke mulen i jorden igen. Vi kan forsøge at vise den vejen ved positiv forstærkning, men en hest der har ondt ved at gøre det eller føler ubehag, vil vi aldrig kunne få til strække sig, medmindre vi finder årsagen til dens ubehag.

På videoen herunder ses min hest Amaze, som har kissing spine lige bag manken, spat i venstre has og en skade i venstre skulder. Hvis jeg prøvede at få denne hest op i en højere holdning, så kan man næsten se for sig hvordan hun ville synke endnu mere sammen i området bag manken. Dette er den eneste måde hvorpå jeg med tiden kan få gjort denne hest stærkere. Med en hest som Amaze vil der nok gå tre til fire år før man vil kunne se at ryggen begynder at løfte sig. Dette er egentlig bare en video jeg lavede på arbejdet fordi vi havde et roligt øjeblik og jeg ville se om hun bevægede sig rentaktet.

Dette er bare mine tanker og hvis nogen tænker noget andet eller har spørgsmål så må I endelig bare skrive.