Hvis en hest får korrekt træning og har en sadel der passer, så vil man opleve en markant udvikling af dens muskulatur. Dette er virkelig positivt, men det stiller samtidig enorme krav til sadlen. Hvis sadlen ikke kan justeres er der intet andet for end at købe ny sadel. 

Store ændringer på kort tid

Der kan ske temmelig store ændringer på ganske kort tid. Vi har lige haft Kriemhild Morgenroth fra Peter Horobin saddlery ude for at justere og tilpasse ny sadel. Vi havde i denne forbindelse en ændring på 2 cm på blot 2 måneder. To måneder tidligere blev sadlen også udvidet. Så det kan blive til mange justeringer på et år.

Kriemhild måtte stå på en skammel for at kunne nå op :)

Kriemhild måtte stå på en skammel for at kunne nå op 🙂

Mange sadler kan kun ændres med max 2 cm. Og de fleste sadler kan kun ændres et vist antal gange. Det skal man lige være opmærksom på. Så spørg altid hvor meget og hvor mange gange sadlen kan ændres, når du køber en ny. En Peter Horobin sadel kan for eksempel ændres i det uendelige og der er livsvarig garanti på bommen. 

En Peter Horobin stride free bom for oven og en traditionel bom neden under. Læg mærke til hvor lange kopjerns enderne er på den traditionelle bom.

En Peter Horobin stride free bom for oven og en traditionel bom neden under. Læg mærke til hvor lange kopjerns enderne er på den traditionelle bom.

Skuldrene vil få brug for mere plads

Når hesten via træning udvikler sig, så sker der det, at skuldrene får brug for mere plads. Og hvad betyder det så i forbindelse med sadlen? Det betyder at hesten vil få brug for at sadlen gøres bredere i toppen af kopjernet. Da skulder vinklen ikke ændrer sig, hjælper det derfor ikke noget blot at ændre vinklen på kopjernet. 

Sadlen skal kunne ændres i toppen af kopjernet.

Sadlen skal kunne ændres i toppen af kopjernet.

Traditionelle sadler har ofte et kopjern formet som et omvendt V. Skal bredden ændres, ændres hele vinklen på kopjernet. Hvis sadlen kun kan ændres i vinklen af kopjernet, så vil sadlen blive for bred i bunden af kopjernet. Dette vil medføre tryk punkter øverst på skulder musklen.

Traditionelle sadler har ofte et kopjern formet som et omvendt V. Skal bredden
ændres, ændres hele vinklen på kopjernet. Hvis sadlen kun kan ændres i
vinklen af kopjernet, så vil sadlen blive for bred i bunden af kopjernet. Dette
vil medføre tryk punkter øverst på skulder musklen.

Fordybninger bag skuldrene

Der er desværre ikke mange sadler der kan ændres på denne måde og det er et stort problem for hestens udvikling. Hesten får ikke nok plads til at skuldrene kan rotere frit tilbage og vi ser derfor, at rigtig mange rideheste har fordybninger bag skuldrene. Nogle tænker sikkert at sådan ser heste bare ud, men nej. Det skyldes manglende plads. 

Skulder mål

Når man får taget mål til en ny sadel, så måles skuldrene samt området lige bag skuldrene. Disse mål tegnes op på et stykke papir. Normalt vil målet bag skuldrene være smallere og med en fordybning. Denne fordybning skulle gerne blive mindre, og helst forsvinde med en ny sadel. De to linjer skulle gerne komme tættere på hinanden. Sker dette ikke, så er der noget galt med sadlen, træningen eller rytterens måde at sidde på. 

For at hjælpe den positive udvikling igang, så kan det være en god ide at få hesten tjekket af en osteopat og eventuelt træne den lidt fra jorden, mens man venter på sin nye sadel. 

Peter Horobin sadler på række.

Peter Horobin sadler på række.

Lillepigens skulder mål

Hvis vi ser på målet af Lillepigen, så er dette ret atypisk, da området bag skuldrene er fyldt så meget ud med muskler at denne linje faktisk bliver en smule større end skulder linjen. 

Linje 1 er målet på skulderen og linje 2 er målet lige bag skulderen.

Linje 1 er målet på skulderen og linje 2 er målet lige bag skulderen.

Lillepigen har idag brug for så meget plads omkring skuldrene at ingen anden sadel end Peter Horobin’s ville kunne tilpasses til hende. Her ud over skal hun have en sadel med en kammervidde på 10 cm på det smalleste sted!! Prøv lige at finde det i Danmark… 

Fik kontakt til Kriemhild Morgenroth

Vores heste var allerede i starten af 2017 nærmest groet ud af de sadler der kunne fåes på det danske marked. Jeg vidste, at hvis udviklingen fortsatte ville jeg ikke kunne finde sadler der kunne passe. Jeg kendte til Peter Horobin sadlerne, men der var ingen der forhandlede disse i Danmark og jeg kunne absolut ikke finde nogen mærker der kunne det samme. Heldigvis kom jeg i kontakt med Kriemhild. Hvis det ikke var lykkedes, så havde jeg idag, kun kunnet træne mine heste fra jorden af.

Kriemhild måler Noller. På to måneder er han blevet 2 cm bredere.

Kriemhild måler Noller. På to måneder er han blevet 2 cm bredere.

Man må ikke ignorere hvis hesten føler ubehag

Man må ikke ignorere, hvis hesten føler smerte eller ubehag på grund af sadlen, det er ganske enkelt ikke rimeligt. Hesten har ikke bedt os om at ride den. Mange heste vil blive ved med at gøre det vi beder dem om også selvom det er ubehageligt for den.

Hvis man ved at sadlen ikke passer, så lad vær med at ride. Træn i stedet hesten fra jorden, indtil der kommer styr på sadlen. 

Sadlen er en stor investering, men det er bindeleddet mellem hest og rytter. Vil man ride sin hest, så må man også sørge for at sadlen passer. 

Noller hjælper med at designe den nye sadel.

Noller hjælper med at designe den nye sadel.

Det giver tryghed

For mig giver det tryghed at vide, at jeg har en sadel der kan justeres igen og igen. Det betyder meget for mig at jeg stoler på min sadelmager. Og det er et kæmpe plus, at jeg kan få justeret sadlen med det samme, så jeg ikke skal undvære den i flere uger. 

Jeg ved ærlig talt kke hvad jeg ville have gjort uden Kriemhild Morgenroth og Peter Horobins sadler. 

Læs mere om Peter Horobin sadlerne i deres katalog 2018.