Peter Horobins Stride Free sadelbom

 

Jeg har nu haft min fantastiske sadel i 10 uger.

Det er nu 10 uger siden jeg købte min Peter Horobin Geneva dressursadel og jeg er utrolig glad for den. Jeg er så heldig, at den kan bruges til alle vores 4 heste. Det har været sådan en lettelse, at vide (og føle), at alle hestene har gået med en sadel, der ikke generer dem. Jeg kan nu tillade mig, at ride hestene uden at have dårlig samvittighed eller være usikker på om sadlen generer dem.

Peter Horobin Geneva

Peter Horobin Geneva

Hestene har udviklet sig meget.

Hestene har udviklet sig meget siden jeg har fået denne saddel. Da jeg købte sadlen hjalp Gyde Wessel mig med, hvordan jeg kunne bruge den på de forskellige heste ved hjælp af en thinline pad og nogle shims.

Som ugerne gik begyndte jeg oftere og oftere at undlade thinline padden. Jeg følte at sadlen begyndte at ligge fint uden pad, på de heste som ellers til at starte med skulle bruge den.

Lebernol/Noller som sadlen er tilpasset til, er over de sidste 10 uger blevet bredere. Og da sadlen var tilpasset ham skete der det, at jeg begyndte at få problemet med at sidde i korrekt balance.

Sadlen ligger her en smule i bagvægt på Noller. Det gør at jeg skal sveje i ryggen for ikke at falde tilbage. Min vægt kommer til at være lidt for langt bagude i sadlen. Jeg skal kæmpe lidt for at holde benene i den rette position.

Sadlen ligger her en smule i bagvægt på Noller.
Det gør at jeg skal sveje i ryggen for ikke at falde tilbage.
Min vægt kommer til at være lidt for langt bagude i sadlen.
Jeg skal kæmpe lidt for at holde benene i den rette position.

Jeg kunne mærke at jeg måtte kæmpe lidt for at sidde korrekt. Og på billeder kunne jeg se, at jeg ikke sad optimalt. På de andre heste lå sadlen rigtig fint. Det er det gode ved at have flere heste. Ellers havde jeg måske bare troet jeg var blevet skør.

Sadlen skulle gøres bredere.

For tre dage siden kom Gyde Wessel ud igen for at tjekke sadlen. Og det viste sig at sadlen skulle gøres bredere. Det har overrasket mig meget at hestene på så kort tid er blevet bredere. Jeg tror det skyldes, at de nu har haft god plads til at skuldrene har kunnet rotere uden nogen hindring. Så endelig vær opmærksom, hvis din hest efter sadeltilpasning bliver smallere bag skuldrene, for så har sadlen en forkert vinkel, eller er blevet tilpasset for stramt på en eller anden måde.

Gyde forklarer hvad jeg skal være opmærksom på, når jeg bruger sadlen til de andre heste. Her er det Lucky Lady der har sadlen på.

Gyde forklarer hvad jeg skal være opmærksom på, når jeg bruger sadlen til de andre heste. Her er det Lucky Lady der har sadlen på.

V-form og U-form.

Sadlen skulle altså gøres bredere for at komme til at passe Noller igen. Jeg vil prøve at forklare, hvad det er der er sket.

Hvis man har en sadel med V-form og vil gøre den bredere, så flytter man enderne af V-et længere fra hinanden. Toppen forbliver den samme.

Sadel med V-form

Sadel med V-form

Noller har en anden form, han har behov for en sadel med form som et U (altså et omvendt U).

PH Geneva, sadel med U-form

PH Geneva, sadel med U-form

Den nemmeste måde at forklare hvad der er sket med Noller, er at han er gået fra et lille u, til et stort U. Det vil sige at man ikke bare kan flytte kopjerns enderne længere fra hinanden, ligesom man kan i Wintec, Bates, Thorowgood med flere. Man kan beskrive det som, at manken og trapezius musklen (omkring manken) behøver mere plads/bredde, men skuldrene har stadig den samme vinkel. Da u-et var blevet for lille til ham, har det medført at sadlen begyndte at komme i bagvægt.

Det er godt at have en sadel der kan ændres flere gange.

Det er altså rimelig vigtigt at man har en sadel der kan ændres i bredden, i toppen af kopjernet og ikke kun i kopjerns enderne. Har man ikke det og hesten ændrer sig ligesom Noller, så bliver man nødt til at købe en anden sadel. Har man købt en sadel som kun kan ændres et par gange, så kan man altså risikere efter ganske kort tid, at man ikke har mange ændringer tilbage.

Amaze er blevet en del bredere.

Gyde fik gjort sadlen bredere og tjekkede den efterfølgende på de andre heste. Lucky Lady/Stacia og Regitse kan bruge sadlen med thinline pad.

Her kontrollerer Gyde hvordan sadlen bedst kan bruges på Regitse.

Her kontrollerer Gyde hvordan sadlen bedst kan bruges på Regitse.

Meget overraskende passede sadlen Amaze uden noget under. Da jeg købte sadlen skulle hun have thinline pad med shims foran for at sadlen passede. Nu passer hun den uden noget selvom den er gjort bredere. Det er jeg meget forbavset over. Hun har kissing spine og har altid været smal lige bag skuldrene. Nu er hun næsten ligeså bred som Noller. Det er alligevel imponerende på kun 10 uger.

Denne sadel var oprindeligt tilpasset Amaze.

Denne sadel var oprindeligt tilpasset Amaze.

Sadlen på billedet ovenfor er Amazes gamle sadel. Og nedenfor ses PH sadlen som nu ligger perfekt på Amaze. Man kan godt fornemme at hun med den nye sadel får meget mere plads omkring manken, således at der er plads til at skuldrene kan komme tilbage, når hun er i bevægelse.

PH sadlen som nu passer Amaze.

PH sadlen som nu passer Amaze.

Vi havde en fantastisk formiddag.

Ikke nok med at jeg har verdens bedste sadel, så har Gyde også givet os en fantastisk service. Jeg er så glad for at Gyde har villet bruge tid på alle vores heste. Jeg føler mig meget mere tryg, ved at bruge sadlen på alle hestene, når jeg ved at Gyde har kontrolleret at den ligger godt på dem.

Det skal lige siges at på grund af denne sadels specielle bom, så er det som om den bare ligger godt på mange heste. Hvis hestene selvfølgelig ikke er alt for forskellige.

Et fint aftryk af sadlen, efter den var blevet rettet til og prøveredet.

Et fint aftryk af sadlen, efter den var blevet rettet til og prøveredet.

Jeg kommer aldrig til at ride i andet end Peter Horobin sadler og skulle en af hestene ændre sig ekstremt, så må jeg spare sammen til endnu en PH sadel og så længe Gyde vil køre til Danmark, bliver det helt klart hende der skal tilpasse dem.

Tak for en dejlig dag Gyde.

Gyde, Noller, mig og Geneva

Gyde, Noller, mig og Geneva