Vi vil allesammen gerne have en flot opstilling. Men langt de fleste af os kæmper med dårlige vaner og nogle ting der virkelig irriterer os vedrørende vores egen opstilling.

Vi ved godt at en dårlig opstilling påvirker den måde hesten går på. Derfor forsøger mange ryttere virkelig at gøre noget ved det. 

Desværre sker der ofte det at man forsøger FOR meget. Man retter på for mange ting på én gang eller man prøver at tvinge sig selv til at sidde i en bestemt position. Dette resulterer desværre for det meste i en spændt rytter. 

Heste bryder sig ikke om spændte ryttere

En spændt rytter vil aldrig kunne få hesten til at arbejde afslappet og svinge igennem hele kroppen. De fleste heste bryder sig ikke om at gå med en spændt og stiv rytter. Derimod kan hesten som regel godt affinde sig med en rytter der har nogle småfejl, men sidder afslappet.

Hvis man vil have en bedre opstilling, så prøver man tit at fokusere på fejlen. I mine øjne skal man prøve at gribe det an på en anden måde. 

Amaze I trav

Amaze I trav

Giv slip på alle tanker

Det jeg gør er at jeg starter ridningen med at skridte hesten og prøver at mærke efter i min egen krop om der er spændinger nogle steder. Samtidig forsøger jeg at få alle tanker til at forsvinde og bare været tilstede i nuet. 

Lykkes det at rydde hjernen for tanker, så kan man begynde at bruge sine følelser i stedet for. Og det er lige netop det vi skal frem til. Nu er det nemlig muligt at lade ens egen krop reagere på hestens. 

Det er muligt at fornemme om man sidder lige, om man spænder et eller andet sted. Ens egen krop vil nu automatisk forsøge at følge hestens bevægelser. Kroppen vil finde den position hvor man er i balance med hesten. Man skal derfor ikke tænke over om man læner sig for meget frem eller tilbage. Man skal ikke tænke på om ens skuldre er parallelle med hestens skuldre eller om ens hofter er parallelle med hestens hofter. Faktisk vil de fleste opstillingsmæssige problemer forsvinde.

Det lyder jo ret nemt, så hvorfor gør alle ikke bare det?

De fleste har deres mobiltelefon med når de rider, tænk nu hvis man missede et opkald. Eller der står nogen og kigger mens man rider og så kan man jo ikke lade være med at tænke på hvad de mon synes om ens ridning. Måske går hesten så godt at man begynder at tænke på hvordan man skal fortælle det på facebook. Vasketøjet venter, manden er sur og så videre…

Det er temmelig svært at kontrollere sine tanker, men det er det der skal til.

Regitse

Regitse

Vær til stede i nuet

Heste er meget følsomme og de registrerer lige med det samme om vi er til stede eller ej. Hvis vi formår at være til stede sammen med hesten, så er det man begynder at have en fornemmelse af at de ved hvad man vil have dem til. Alt bliver nemmere. Slut med at svede og puste, fordi man spænder i hele kroppen og hesten gør det modsatte af hvad man ønsker.

Man vil aldrig kunne sidde helt perfekt, før den dag hesten arbejder perfekt. Indtil da er det rytterens opgave at følge sin hest så godt som muligt og det kan man ikke medmindre man sidder afslappet.

Sadlen

En sidste ting er at hvis sadlen ikke ligger i balance, så vil det være umuligt at sidde helt afslappet og i balance med hesten. Så vær meget OBS på dette.

Nyd samværet med hesten

Prøv at ride jeres heste på denne måde og oplev den glæde det giver. Glem alt om dårlige vaner og mindreværdskomplekser. Bare hav det sjovt og nyd samværet med hesten. Og bagefter kan du nyde at din hjerne har haft en pause 😀

Video

Jeg har lavet en video, der omhandler ovennævnte, i forbindelse med Art2Rides træner program. Den er på engelsk og desværre er jeg ikke så god til at tale engelsk. Jeg håber at teksten her sammen med videoen kan give en ide om hvad det er jeg mener.

God fornøjelse.