Gitse træder godt ind under sig og begynder at løfte ryggen bag manken.

 

Her er en video hvor jeg arbejder Regitse for hånd. Jeg kommenterer den på engelsk, men da dette er temmelig svært for mig, får jeg aldrig det hele med. Derfor får I her en beskrivelse af hvad jeg gør og hvorfor jeg gør det.

Udfordringer

Jeg har altid haft udfordringer med Regitse når der skulle rides dressur. Hun udvælger gerne et eller to punkter på ridebanen som er enormt farlige. Når jeg rider imod sådan et punkt, spænder hun op, løfter hovedet, vil ikke gå frem eller hun prøver at dreje rundt. Det er ikke så slemt mere, men specielt når det bliver koldt og blæsende vender problemet tilbage. Det er altså aldrig helt lykkedes mig at komme til bunds i dette problem. Nu er hun 20 år, så jeg synes det er ved at være på tide vi får styr på det.

Jeg bruger arbejdet for hånd til at afhjælpe ovennævnte problem. Jeg starter for tiden hver eneste lektion med at arbejde hende for hånd. Og mit mål er at få hende til at slappe af mens hun arbejder på hele banen. Jeg prøver at lave nøjagtig de samme øvelser som jeg ville lave når jeg rider hende og i den samme rækkefølge. Jeg håber på denne måde at kunne overføre det til ridningen. 

Kan ikke lide pisken

Et andet problem med hende er at hun ikke kan fordrage at jeg rører hende med pisken. I bedste fald slår hun bare voldsomt med halen, men hun kan også reagere ved at bukke, krølle sammen fortil, stoppe op og så videre. Uanset hvad så er det enormt ødelæggende for rytmen. 

I denne lektion går jeg lidt på kompromis med aktiviteten, da jeg ikke vil røre hende med pisken. Jeg ønsker egentlig bare en afslappet hest, der bevarer rytmen og som jeg kan lave lidt øvelser med på hele banen.

Regitse strækker sig generelt ret fint i arbejdet for hånd. Hvis hun ikke strakte sig stabilt ville jeg have arbejdet hende på en cirkelvolte indtil hun begyndte at strække sig. Men i dette tilfælde kan jeg altså godt arbejde på hele banen.

Tøjlerne

Jeg prøver altid at bevare en let kontakt på den udvendige tøjle. Det kan være svært og den vil nogle gange komme til at være løs. Den indvendige tøjle vil være løs i de tilfælde hvor hun har lidt bøjning igennem hele kroppen. Bøjningen igennem hele kroppen opstår når hesten træder ind under tyngdepunktet (indvendige baghov træder imellem de to fortoves spor). For mig er det et positivt tegn, når jeg kan mærke at den indvendige tøjle bliver let, det er tegn på at hesten træder under sig selv og jeg behøver derfor ikke hele tiden at kigge på det indvendige bagben. Jeg kan ganske enkelt mærke det på kontakten på den indvendige tøjle. Samtidig vil hun begynde at søge kontakten på den udvendige tøjle.

Der er dog en undtagelse og det er hvis hesten kun bøjer i halsen. Her vil hesten også føles let på den indvendige tøjle, men hesten træder altså ikke ind under sig selv. I dette tilfælde vil hesten skyde den udvendige skulder og man ved dermed at man ikke har opnået det rigtige. Dette problem rettes ved at få kontakt på begge tøjler og få hesten til at vige med bagparten, man beder om en overtrædning.

Schenkelvigning

Når jeg ved hun træder under tyngdepunktet og jeg har en god kontakt på den udvendige tøjle, så laver jeg gerne et par schenkelvigninger. Jeg vender omkring midterlinjen og lader hende nærmest flyde ud mod langsiden. Jeg er ikke interesseret i at hesten er lige igennem kroppen, jeg er interesseret i at hun træder endnu dybere ind under sig selv.

Versade

Hvis schenkelvigningerne er ok, så går jeg videre til versaderne. Normalt vil disse ikke volde de store problemer hvis hesten har lært at træde over og man har fremdrift nok. I videoen her kæmper jeg lidt med versaderne på højre volte. Her skulle jeg have bedt hende om at arbejde lidt mere frem, men jeg undlod at bruge pisken da jeg var bange for, at det så efterfølgende ville ødelægge rytmen . Hvis der ikke er fremdrift nok, så bliver det svært at kontrollere overtrædningsgraden. Man ender ofte med enten for lidt eller for meget overtrædning. 

Hvis hesten prøver at dreje ind foran en, så kan det hjælpe at bede hesten om at gå mere frem. Man kan også prøve at placere sig selv lidt foran skulderen.

Næste mål

Overordnet set arbejder Regitse i en god rytme næsten hele tiden. Målet er dog lidt mere aktivitet, men uden at det går ud over afslappetheden.

Der kan ses flere videoer med arbejdet for hånd på min youtube kanal.

God fornøjelse