Lucky Lady

Der er virkelig mange gode grunde til at arbejde hestene for hånd.

Jeg vil her fortælle, hvornår jeg selv arbejder hestene for hånd og af hvilken årsag.

Når efteråret og dermed regnen kommer, kan jeg have perioder, hvor jeg kun kan arbejde hestene i skridt. Banen kan simpelthen blive for våd til meget andet og så gør jeg ofte det, at jeg arbejder hestene for hånd.

Jeg arbejder også hestene for hånd, hvis jeg gerne vil have trænet alle 4 heste, men ikke har så meget tid. Det er hurtigt at give dem en trense på, gå ud og få dem til at arbejde over ryggen i 10-15 minutter.

Lucky Lady

Lucky Lady

Hvornår kan det være en god ide at gå over til lidt træning for hånd?

Jeg tager hestene for hånd:

  • Hvis jeg føler de begynder at stive sig og ikke vil, eller kan strække sig så dybt, som jeg gerne vil have dem til, når jeg rider.
  • Hvis de ikke vil runde sig/går imod eller hænger på den indvendige tøjle.
  • Hvis jeg har problemer med at få dem til at lave overtrædninger eller de ikke træder dybt nok ind under tyngdepunktet.

Alle disse ting er noget jeg observerer under ridningen. Hvis jeg under ridningen føler, der er noget, der ikke fungerer, så prøver jeg at se hvordan det er næste gang jeg rider. Er det ikke bedre, så tager jeg hesten for hånd og eventuelt i longe næste gang jeg træner. Det skal lige siges, at jeg stadig, altid longerer hestene før jeg rider. Dette er ikke fordi de er vilde, men fordi jeg ønsker de skal have lov til at arbejde lidt med ryggen oppe uden at jeg belaster dem med min vægt.

Regitse

Regitse

Jeg træner ikke hestene mere end 5 dage om ugen og de bliver kun redet cirka 20 minutter per gang, fordi jeg longerer først, men dette kan stadigvæk være nok til at de begynder at spænde lidt i muskulaturen. Derfor er jeg i perioder nødt til at ride mindre og supplere med arbejde fra jorden.

Jeg vil prøve at forklare hvornår og hvorfor jeg tager den enkelte hest for hånd.

Vores heste er meget forskellige og der er måske nogen der kan genkende deres egen hest i en af vores.

Lebernol/Noller.

Noller stresser nemt og når han gør det, begynder han at løbe i trav. I skridt bliver han u-taktet og forjaget. Han bliver svær at styre og skyder skulderen.  Når man rider ham, føles det som om, man ingen kontakt har til ham. Han prøver nærmest bare at gå sine egne veje og i sit eget tempo. Han begynder at undvige bidet ved at gå bag lod eller han kan finde på at gå med nakken høj og med stive spændte skridt. Herudover bliver han meget ukoncentreret og begynder at fokusere på alt omkring ham. Han kan finde på at stoppe op og eventuelt dreje rundt for at se på et eller andet.

Noller er her meget ukoncentreret. Der er lige nogle heste der er travet forbi ude på vejen. Men selvom han er ukoncentreret og spændt er han nu så stærk, så han ikke mister ryggen.

Noller er her meget ukoncentreret. Der er lige nogle heste der er travet forbi ude på vejen. Men selvom han er ukoncentreret og spændt er han nu så stærk, så han ikke mister ryggen.

Alt dette kommer i dag kun i små doser, men når der kommer tegn på en af disse ting, så er jeg nødt til at gå et skridt tilbage og tage ham nogle gange fra jorden, før jeg begynder at ride ham igen.

Han bliver nemt lidt spændt i lænden og generelt den bagerste del af ryggen og jeg tror at dette er årsagen til hans ballade.

Når jeg tager Noller fra jorden er mit mål derfor, at få ham til at slappe af og fokusere på mig og ikke omgivelserne. Da han også kan finde på at skyde skulderen og undvige kontakten på den udvendige tøjle, så er dette også en af de ting jeg fokuserer på at forbedre.

Når jeg træner for hånd, er den bedste måde, at få hesten til at fokusere på arbejdet ganske enkelt at få den til at træde over. Jeg vil altså have at Noller træder ind under tyngdepunktet med det indvendige bagben. Jeg fokuserer ikke på hvor højt eller dybt han har sit hoved. Jeg sørger bare for at have en let kontakt på den udvendige tøjle, således at han ikke bare drejer halsen ind omkring mig i stedet for at træde over.

Noller i schenkelvigning.

Noller i schenkelvigning.

Jeg starter med at gå rundt på en cirkelvolte, mens jeg ved hjælp af pisken får ham til at træde over. Efter ganske kort tid begynder han at strække sig og når det sker letter jeg presset fra pisken og går bare stille og roligt ved siden af ham. Løfter han hovedet, bliver ukoncentreret eller begynder han at stille sig ud af volten, så beder jeg ham igen, ved hjælp af pisken, om overtrædning.

I dag er det sådan, at han efter ganske kort tid, begynder at strække sig helt ned til jorden. På denne måde arbejder han afslappet rundt på hele banen også selvom jeg beder om en schenkelvigning eller versade.

Noller arbejder afslappet rundt på cirkelvolten

Noller arbejder afslappet rundt på cirkelvolten

Hvis det blæser og han er meget vågen når jeg kommer ud på banen, så er dette også måden jeg starter ham på inden jeg begynder at longere/ride ham. Målet er altid at få ham afslappet med en let kontakt på den udvendige tøjle og at den indvendige tøjle kan være løs, mens han bevarer en bøjning hele vejen igennem kroppen. Dette er i øvrigt målet med alle hestene.

Amaze.

Amaze bliver meget nemt stiv i hals og ryg hvis jeg rider flere gange på en uge. Jeg er stadig ved at pejle mig ind på, hvor mange dage hun skal arbejdes fra jorden mellem hver ridning. Hun har nogle skader som formentlig har været medvirkende til, at hun har fået kissing spine (læs evt. mere under vores heste). Dette gør at hendes ryg hurtigere bliver overbelastet/overanstrengt.

Her ses Amaze. Her strækker hun sig endnu ikke så meget som jeg gerne vil have hende til.

Her ses Amaze. Her strækker hun sig endnu ikke så meget som jeg gerne vil have hende til.

Hendes største udfordring er at løfte ryggen lige bag manken. For 6 mdr. siden hang ryggen meget lige bag manken, men i dag er muskulaturen i dette område meget veludviklet. Hendes ryg udvikler sig enormt meget for tiden.

Når jeg kan mærke at Amaze skal tages en periode eller nogle gange fra jorden, så er det fordi hun begynder at få svært ved at strække sig dybt. Hun vil prøve, men kommer ligeså hurtigt op igen. Hun bliver utaktet i trav og prøver at springe i galop men uden at gøre det.

Generelt vil hun meget gerne fokusere på alt andet, end det arbejde man beder hende om. Alt dette bliver værre, hvis jeg ikke med jævne mellemrum tager hende for hånd. Selv longeringen kan blive vanskelig, hvis jeg ikke af og til arbejder hende for hånd.

For at få Amaze til at strække sig, får jeg hende til at træde over.

For at få Amaze til at strække sig, får jeg hende til at træde over.

Amaze vil meget gerne gå udadstillet, med bagparten skubbet ind i volten. Så når jeg arbejder hende for hånd er mit fokus at få hende til at lave overtrædninger, således at jeg får indvendige bagben til at træde ind under tyngdepunktet og ikke indenfor hovslaget. Og også her gælder det om, at få en let kontakt på den udvendige tøjle så hun ikke bare drejer halsen rundt omkring mig.

Det kan være lidt svært med Amaze, for hun er virkelig god til at sno sig. Hun prøver til at starte med, på alle mulige måder at undgå, at skulle tage vægt på indvendige bagben.

Ligeså snart hun strækker sig uden at skyde bagparten indenfor volten, letter jeg presset fra pisken og ligger først pres på igen, hvis hun falder ud af formen. Hvis jeg sørger for med jævne mellemrum at tage hende for hånd, så vil hun ganske hurtigt strække sig helt ned til jorden og går og svinger lidt i nakken og ser virkelig løsgjort ud.

Her begynder Amaze så småt at strække sig.

Her begynder Amaze så småt at strække sig.

 

Regitse.

Når Regitse har behov for at blive trænet for hånd, så er det første tegn, at hun begynder at se spøgelser. Hun strækker sig heller ikke så stabilt og dybt som ellers. Regitse bliver normalt trænet regelmæssigt for hånd og det er fordi hun har et problem med at træde lige så dybt ind under sig med venstre bagben som hun gør med højre.

Regitse strækker sig normalt rigtig fint lige fra start af.

Regitse strækker sig normalt rigtig fint lige fra start af.

Jeg har en fornemmelse af at arbejdet for hånd er med til at løsne op for dette. Hun strækker sig normalt lige fra start af helt ned til jorden. Så det jeg prøver med hende er at få hende til at træde over mens hun strækker sig dybt. Hun har sværrest ved dette på venstre volte, da det er venstre bagben der har sværrest ved at træde under. Derfor vil hun gerne gå lidt mere ligeudrettet på venstre volte og dette prøver jeg om jeg kan løsne op for ved hjælp af overtrædninger.

Regitse i versade

Regitse i versade

Regitse er meget følsom over for pisken, så når jeg vil have hende til at yde noget mere, træde mere over, så rører jeg hende nogle gange i siden med hånden i stedet for at bruge pisken.

Lucky Lady/Stacia.

Stacia har ingen problemer med at strække sig stabilt. Så når jeg træner hende for hånd er det for at øve hende i at træde dybere ind under sig selv ved hjælp af overtrædningerne.

Jeg ser her efter hvor dybt Stacia træder ind under sig

Jeg ser her efter hvor dybt Stacia træder ind under sig

Stacia har en meget lang ryg og mit største problem med hende er at få aktiveret bagbenene, så de bliver mere energiske og træder dybere. Det er mere anstrengende for hende end det er for de andre at skulle lave overtrædninger, så hun kan godt blive lidt sur. Jeg beder hende derfor om det i ganske korte intervaller og lader hende straks efter gå mere lige frem. Hvis hun slår fra så beder jeg om overtrædning.

Her ses Stacia i versade

Her ses Stacia i versade

Stacia bliver trænet en del fra jorden og i skridt generelt, men det skyldes mest at hun har en tendens til at lave små skader på sig selv på folden. Hun glider og snubler nemmere derude end de andre gør. Jeg tror det er fordi hun er så stor og tung. Jeg håber det er noget der bliver bedre med alderen, når hun måske får styr på sine lange ben.

Det er de samme ting man beder hestene om.

Generelt er det de samme ting jeg beder alle hestene om, selvom det måske er lidt forskellige ting jeg gerne vil opnå her og nu.

Jeg beder dem om overtrædninger ved hjælp af berøring fra pisken, når hesten træder over og efterfølgende begynder at strække sig så letter jeg presset fra pisken. Jeg tvinger altså ikke hesten ind i bestemt position. Hesten skal selv regne ud hvad det er jeg vil, jeg irriterer den ganske vist lidt med pisken, men lige så snart jeg får det ønskede resultat så lettes presset.

Det samme gælder for tøjlerne, indtil jeg får den ønskede runding og støtte på den udvendige tøjle, så har jeg lidt mere kontakt på tøjlen. Men jeg prøver ikke ved hjælp af tøjlerne at få hesten til at gå i en bestemt form. Når hesten reagerer som jeg gerne vil have så bliver kontakten på tøjlen ganske let (vægten af tøjlen).

Her ses Stacia hvor hun strækker sig dybt. Man kan ikke tvinge hesten til at gå i denne position.

Her ses Stacia hvor hun strækker sig dybt. Man kan ikke tvinge hesten til at gå i denne position.

På denne måde kan hesten altid selv finde en udvej, jeg fratager den ikke dens vilje, ved at tvinge den til noget. Hesten bliver nødt til at tænke lidt selv, ikke at jeg tror heste tænker specielt meget, men de er nu alligevel ganske gode til løse problemer ved at prøve sig frem. Hvis man lader dem prøve sig frem og selv finde løsningen så kommer hesten heller aldrig til at kede sig, selv om alting foregår på banen.

Løser ridemæssige problemer.

For mig er arbejdet for hånd den nemmeste og hurtigste måde at få rettet nogle ridemæssige problemer, løsgøre hesten eller lære den noget nyt. Jeg arbejder ikke hestene for hånd, for at kunne lave alt muligt spøjst fra jorden. Jeg gør det ene og alene for at forbedre, eller forberede hesten til, ridningen. Og til dette formål er arbejdet for hånd formidabelt.

En godbid undervejs, gør det hele lidt sjovere

En godbid undervejs, gør det hele lidt sjovere

Alle heste kan have gavn af at blive arbejdet for hånd.

Alle heste uanset disciplin vil have godt af at blive arbejdet for hånd.

Pensionerede eller skadede heste kan også have godt af at komme ud og blive løsnet lidt op, uden at man overbelaster dem med vægten fra en rytter eller et højt tempo.

Ungheste, heste i genoptræning – ja der er mange muligheder.

Er det bedre end at ride?

Skulle man nu tænke at det ikke udvikler noget som helst at gå rundt med hesten på banen, så vil jeg sige at det udvikler langt mere at arbejde hesten 10 minutter med ryggen oppe, i forhold til at ride en time på en stiv og nervøs hest. Vi skal hele tiden tænke på, hvis hesten arbejder med en spændt muskulatur, så nedbryder vi mere end vi opbygger.

Hestene elsker dette arbejde - og Mors godbidder :)

Hestene elsker dette arbejde – og Mors godbidder 🙂

Håber at dette kan være medvirkende til at flere vil prøve at arbejde deres heste for hånd. Det er måske ikke særlig brugt at gøre dette, men det er enormt effektivt.