Longering

Longering er den bedste metode vi har til at se hesten arbejde lidt på afstand. Det er også her vi har bedst mulighed for at arbejde hesten i trav og galop, samt koble verbale kommandoer til disse gangarter.

Tidligere brugte jeg longeringen en del, men over årene har jeg ændret både min måde at longere på, samt min holdning til selve longeringen.

For mig at se giver det absolut ingen mening for hesten, at skulle løbe rundt og rundt om sin ejer, som står stille inde på midten. Og problemstillingen i det er, at hvis hesten ikke kan se fidusen, så risikerer vi at skulle drive på hesten i en uendelighed, eller vi vil kæmpe med nogle heste der kigger ud af volten, iler, bukker eller andet.

Men når det er sagt, så er det stadig min overbevisning at vi kan få noget godt ud af at longere vores heste. Det skal bare gøres anderledes end vi er vant til det. Men lad os se på det..

Montering af longen

Her er longen monteret fra indvendige bidring, over nakken og hæftet til udvendige bidring.

Her er longen monteret fra indvendige bidring, over nakken og hæftet til udvendige bidring.

Typisk vil jeg helst longere hesten i en grime.

Tidligere ville jeg spænde longen igennem indvendige bidring, henover nakken og hæfte den på udvendige bidring. Eller blot i indvendige bidring, hvis det var heste jeg havde arbejdet meget med og som lyttede til bitte små signaler.

Kapsun er også en mulighed, men jeg foretrækker grimen.

Og endelig i nogle tilfælde er det mest optimalt at arbejde hesten i liberty.

Hjælpetøjler

Jeg bruger ingen form for hjælpetøjler.

Tidligere da jeg var Art2Ride træner, blev vi anbefalet at bruge løse indspændingstøjler for at lære hesten at søge kontakten på biddet. Ligeledes blev indspændingstøjlerne brugt til at lære hesten at komme op i en højere holdning. Og selv om jeg aldrig tidligere havde brugt hjælpetøjler, så lyttede jeg til anbefalingerne og prøvede mig lidt frem.

Man vil her på siden kunne se både videoer og billeder af dette. Jeg kom aldrig til at bruge det på andre folks heste, da jeg ikke kunne se fordelen i at bruge det på mine egne heste.

Man kan her på siden også finde noget omkring den gammeldags chambon. Denne chambon giver et pres på nakken hvis hesten løfter sit hoved højt. Resten af tiden hænger den helt løst. Det er helt klart en af de mildere former for hjælpetøjler, men den hjælper ikke på det egentlige problem. Hvilket ingen former for hjælpetøjler gør.

Derfor, ingen hjælpetøjler her.

Pisk

Jeg vil helst undlade at bruge pisk.

Jeg vil helst undlade at bruge pisk.

Jeg bruger ikke pisk mere når jeg longerer. Pisken bliver nemt en sovepude, som gør at vi bruger den, i stedet for at bruge vores kropssprog og stemme til at kommunikere med hesten.

En stor del af årsagen til at hesten synes longering er kedeligt, er netop den manglende kommunikation.

Forberedelse til longeringen

Hvis vi ikke bruger pisk og hjælpetøjler, hvordan får vi så hesten til at gå frem og strække sig?

Hesten skal inden selve longeringen startes, have lært at gå frem når vi går frem og i den forbindelse vil den have lært kommandoen skridt.

Hesten vil også have lært at når vi fører den ene hånd og tovet/longen frem, så er det et signal til at hesten skal gå frem.

Hesten bliver i denne process belønnet for at have sin opmærksomhed rette imod os. Når hesten har sin opmærksomhed rettet imod os, så vil den begynde at runde sig igennem hele kroppen.

Denne runding igennem kroppen vil føre til at hesten begynder at strække sig.

Selve longeringen

Lillepigen longeres

Lillepigen longeres

Til at starte med holder man sig forholdsvis tæt på hesten. Når man via ovennævnte signaler sender hesten lidt ud i longen, så er det med fokus på om hesten bevarer sin opmærksomhed rettet imod en. Gør hesten det så stopper man den og roser, inden hesten har mistet opmærksomheden. Det vil sige at man til at starte med måske kun får hesten til at gå nogle få skridt.

Der vil i begyndelsen være meget start og stop. Det er denne process, der gør at hesten bevarer sin opmærksomhed rettet imod os. Og det er dette der gør at hesten fra start af lærer at gå rundt om os med indvendig runding. Langsomt vil man opleve at hesten kan gå i længere og længere tid uden at miste fokus og runding.

Det er her vi vil begynde at se hesten strække sig. Og til at starte med vil man da igen stoppe og rose hesten, indtil hesten forstår at det er det vi vil have. Dog er det sådan, at grunden til at hesten begynder at strække sig, skyldes at den er afslappet og føler sig godt tilpas. Derfor vil der i mange tilfælde ikke være behov for at stoppe hesten og rose særlig mange gange. Man vil her kunne rose hesten med stemmen, mens den fortsat bevæger sig.

Man skal ikke se det som noget negativt, at man er nødt til at starte og stoppe. Det er langt mere effektivt at få nogle korte men gode sekvenser, frem for 20 minutters trav, hvor hesten det meste af tiden går anspændt. Herudover får man trænet en masse overgange.

Indlæg på siden

Amaze strækker sig i trav

Amaze strækker sig i trav

Der er en del indlæg på siden her, angående longering. Og de fleste af dem beskriver longeringen som jeg traditionelt gjorde det. Over tid har jeg dog, som nævnt, ændret min tilgang til longeringen.

Tidligere var det groft sagt longen og pisken, der fik hesten ind i den ønskede form. Man kan sige at det var hestens ydre der blev arbejdet med.

Idag arbejder jeg mere med hestens indre, kommunikation og på at få et godt forhold til hesten.

Indlægget “Korrekt biomekanik er ikke nok” forklarer lidt mere om dette.

God fornøjelse med træningen.