Snart 3 år med Art2Ride

Jeg har trænet hestene ud fra Art2Ride’s principper i næsten 3 år. Jeg har lavet masser af fejl undervejs, men jeg har lært af fejlene. Og jeg lærer hele tiden noget nyt. Det er en svær process når man altid træner alene. Man er nødt til at være hård ved sig selv og overbærende med hestene. For oftest gør hestene alt hvad de kan og det er mig der laver fejlene.

Mine rutiner

Det jeg vil fortælle om i dette indlæg er de rutiner jeg har, når jeg træner hestene. På grund af de fejl jeg har lavet , er jeg idag blevet meget systematisk, nogle vil måske sige kedelig i det jeg gør, men det virker.

Jeg starter altid med det arbejde, hvor jeg ved den enkelte hest hurtigst muligt slapper af og begynder at strække og løsgøre sin overlinje. Hvis hestene har været igennem en ustabil periode, feks pga vejret eller hvis de har haft mere end en fridag i træk, så går jeg altid helt tilbage til basis. Jeg bliver nødt til at sikre mig, at der ikke er nogle spændinger eller problemer, som vil gøre det svært for hesten, at bruge sig korrekt når jeg sætter mig op. 

Noller arbejdes for hånd før ridning

Noller arbejdes for hånd før ridning

Brug for længere opvarming

Mine heste har været arbejdet på denne måde igennem længere tid. De har masser af muskler i overlinjen, men det er ikke ensbetydende med at hesten ikke kan være stiv i sin krop. Nogle gange har de behov for en længere opvarming og andre gange kan de have behov for at jeg kun arbejder dem fra jorden.

Jeg bliver nødt til at holde øje med dem fra dag til dag. Og i hver eneste lektion vurderer jeg, hvad jeg kan tillade mig at gøre på en given dag. 

Man skal være opmærksom på, at uanset hvor man er i træningen, på hvilket niveau man befinder sig, så bør man altid kunne strække hesten hele vejen ned! 

Amaze strækker sig til jorden under opvarmning i skridt

Amaze strækker sig til jorden under opvarmning i skridt

Oftest vil mit mål være at ride hesten, men jeg kan i nogle tilfælde ende med kun at arbejde hesten for hånd. Alt afhænger af hesten på en given dag og det er det jeg vil fortælle om nu.

Arbejdet for hånd

Jeg starter med arbejdet for hånd. Dette er normalt den nemmeste måde at få dem til at strække sig dybt fra start af.  Mine heste er vant til dette så de strækker sig med det samme. Så det jeg tjekker er om jeg kan få dem til at træde indvendige bagben mellem forhovenes spor mens de strækker sig dybt. Jeg holder øje med at de ikke hænger på indvendige tøjle, gør de dette beder jeg om overtrædning. Og så holder jeg ellers bare øje med om de begynder at svinge og arbejde løsgjort og afslappet der ud af. Jeg går rundt på en stor cirkelvolte og fungerer alting, så skifter jeg volte og tjekker om alt er ok der også. 

Jeg kan have nogle problemer med nogle meget friske heste, når det begynder at blive koldt. Der er arbejdet for hånd enormt værdifuldt, når jeg vil have dem til at slappe af.

Arbejdet for hånd er en stor hjælp ,når jeg skal have Noller til at slappe af

Arbejdet for hånd er en stor hjælp ,når jeg skal have Noller til at slappe af

Jeg bruger ikke tid på schenkelvigninger, versader eller lignende medmindre det er noget jeg har problemer med i ridningen. De første to år, mens jeg skulle styrke deres overlinjer, brugte jeg mere tid på dette. Men nu tager jeg dem for hånd for at lave et hurtigt tjek af at alt er ok. Normalt ville jeg bruge 5-8 minutter på dette. Hvis alt er fint går jeg videre til longering. Hvis ikke fortsætter jeg i længere tid med arbejdet for hånd. 

Longering

Hvis jeg ikke har nogle specifikke problemer, eller noget bestemt jeg ønsker at træne, så longerer jeg uden indspændinger som opvarmning til ridningen. Formålet er at få dem løsgjort og varmet op inden ridningen. Som regel vil de strække sig med det samme, når de lige er blevet arbejdet lidt for hånd.

Er de inde i en stabil periode undlader jeg ofte arbejdet for hånd.

Hesten skal kunne strække sig til jorden

Selv om hestene er rimelig stærke, så ønsker jeg stadig at de strækker sig nærmest til jorden. Når de strækker sig på denne måde, så sker der efter et par minutter en ændring i måden de bevæger sig på. Det er som om musklerne pludselig løsnes helt op. Musklerne i underhalsen afslappes fuldstændig og der sker en ændring i bevægelsen. Hesten træder dybere under sig selv og bevægelsen ser mere aktiv ud. Det er som om, at der i det øjeblik, hvor hesten løsner op i alle musklerne, kommer mere power i bevægelsen. Hesten går ikke hurtigere frem, den træder bare dybere under sig selv og løfter bagbenene mere. Man kan lige som fornemme at den synker lidt bagtil.

Det er dette øjeblik jeg venter på. Det er de små detaljer man skal se efter her.

Jeg kan ikke presse hesten til dette. Jeg kan sætte den op til at gøre det rigtige, ved at bede den træde under og strække sig. Men her ud over er jeg bare nødt til at vente til musklerne er løsnet op. Når hesten løsner op på denne måde, så ved jeg at jeg også kan ride den i skridt og få noget godt ud af det. 

Hvordan det præcis ser ud afhænger af hvor længe hesten har været arbejdet på denne måde, hvor stærk den er, om der har været pauser i træningen osv. Man skal vurdere hvad der er det bedst mulige på en given dag.

“Stacia under skridt arbejde i longen. Læg mærke til hvordan hoved og hals svinger lidt op og ned, og fra side til side. Jeg ville gerne have at hun trådte dybere under sig selv, men hun er lige kommet igang efter næsten 1 års pause, jeg kan derfor ikke tillade mig at bede om meget mere. Gjorde jeg det, ville jeg ende med spænding i stedet for afslappethed. Hun skridter dog så fint som hun kan på dette tidspunkt og godt nok til at jeg vil sætte mig op og ride hende lidt i skridt.”

 

Lad hesten finde rytmen i longen

Jeg bliver i skridt indtil hesten arbejder løsgjort og i en god rytme. Og først herefter går jeg over til trav. I trav venter jeg på det samme magiske øjeblik. Jeg sætter hesten op til at gøre det rigtige og så venter jeg. Som regel går der lidt tid, hvor de enten traver lidt sløvt eller måske lidt for hurtigt uden rigtigt at træde under. Men jeg lader dem få tiden til at finde rytmen og pludselig begynder de at svinge. Bagbenene løfter sig, træder mere under, det ser ud som om halsen bliver længere. Det er fantastisk at se på. Når dette sker skifter jeg enten volte eller jeg beder om en smule galop. 

Hvis hesten giver mig sådan en trav i longen, så ved jeg at jeg også kan tillade mig at ride den i trav. Opnår jeg det ikke, så holder jeg mig til skridt i ridningen. Det samme gælder for galop. 

Longeringen er derfor min guide til hvad jeg kan lave med hesten når jeg rider. Det vil sige at hvis jeg ikke får den magiske trav i longen, så beder jeg ikke om trav når jeg rider. 

Ridning

Når jeg begynder at ride, så starter min tjek liste forfra igen. Jeg vil have denne dejlige løsgjorte skridt, før jeg prøver at bringe hesten op i arbejds holdning eller før jeg sætter i trav. Tager det for lang tid, så bliver jeg i skridt og vælger for det meste at lade hesten gå i det dybe stræk. Det er nemlig et tegn på at der er nogle muskler der forbliver lidt spændte og de skal løsnes op inden jeg sætter kravene op. Venter jeg ikke på at dette sker, så får jeg højst sandsynligt bare noget middelmådigt ud af det. 

“Regitse arbejdes i skridt. Efter vinteren, med kulde og knap så meget træning, tager det lidt tid at bringe hende tilbage igen. Jeg rider hende derfor primært i skridt, mens hun strækker sig dybt”

 

Man skal være opmærksom på, at selvom hesten har udviklet en stærk overlinje og man måske føler at den kan gå i arbejds holdning, så skal det stadigt være muligt at strække hesten nærmest til jorden. Kan man ikke dette, så er der noget galt. 

Hesten skal altid, uanset niveau, kunne strækkes næsten til jorden.

Hesten skal altid, uanset niveau, kunne strækkes næsten til jorden.

Hesten sætte dagsordenen

Hesten sætter altså dagsordenen!! Det kan være meget svært for os som mennesker at acceptere dette. Vi elsker at planlægge.. Imorgen skal vi det, i næste uge gør vi sådan og om 6 måneder skal hesten være klar til dette stævne.. Når vi sætter dagsordenen, så går vi på kompromis med hestens velbefindende. 

Nogle vil tænke “ja men jeg har købt en hest for at ride, starte stævner osv”. Ja det kan godt være, men så skulle du måske have haft købt dig en cykel i stedet for… 

Når først hestens grunduddannelse er i orden og hesten har en rigtig stærk overlinje, så kan vi tillade os meget mere. Vi skal stadig lade hesten sætte dagsordenen, men i de fleste tilfælde vil alt fungere og vi når uden problemer til det vi gerne vil træne på. 

Hesten sætter dagsordenen

Hesten sætter dagsordenen

Skridt løsner hesten op

Jeg hører ofte folk sige at deres heste arbejder bedre i trav end de gør i skridt. Derfor vælger de at bruge mere tid på trav. Jeg har ikke selv erfaret dette med de heste jeg har trænet. Men gør man det, skal man være klar over at der er nogle muskler man ikke får løsnet op på. Skridt er den bedste gangart til at få løsnet hesten fuldstændig op. 

Man må aldrig “forvente” noget

Det der måske kan snyde er at der går temmelig lang tid før man oplever disse “magiske” øjeblikke. For tre af mine heste gik der 2 til 2,5 år. Derfor er det i starten sværere at vurdere. Hesten udvikler sig hele tiden og de krav man stillede i starten ændrer sig med denne udvikling.

I starten er man mere villig til at tage et skridt tilbage i træningen, hvis noget virker svært for hesten. Senere forventer man at hesten skal kunne det man beder den om. Men man må aldrig forvente noget!! Uanset hvor langt fremme man er i træningen, så skal man være villig til at tage et skridt tilbage. Gør man ikke det, så bliver hesten lynhurtigt dårligere gående. Hesten bliver anspændt, nervøs, iler, stiver sig eller lignende. Tilgengæld, hvis man øjeblikkelig bringer den tilbage til basis når man opdager et problem, så retter man det som regel op i løbet af ganske få lektioner. 

Lillepigen skridt arbejdes efter en længere pause

Lillepigen skridt arbejdes efter en længere pause

Hver lektion starter fra basis

Derfor starter jeg alle mine lektioner helt fra basis og arbejder mig op igennem niveauerne. Denne fremgangsmåde betyder at jeg altid opbygger muskler i stedet for at nedbryde muskler. Hestene bliver roligere fordi jeg ikke beder dem om noget som måske påvirker en øm muskel eller lignende. 

Jeg har ikke hele tiden været så konsekvent. Efter 2 års træning troede jeg at jeg kunne gøre noget mere. Jeg var ikke helt så opmærksom på de små detaljer, som jeg ellers tidligere havde været. Dette resulterede i at jeg pludselig med stort set alle hestene fik problemer med at få dem til at strække sig, de blev anspændte osv. Jeg endte med at gå helt tilbage i træningen, genoprette det dybe stræk, arbejde på afslappethed mm. 

Jeg lærte af min fejl og det er derfor at jeg idag er meget opmærksom på, at det er hestene der sætter dagsordenen og ikke mig!!