Noller

Det er ikke korrekt når hesten går bag lod.

Jeg har selv en hest der har tendens til at gå bag lod. Det gør mig ked af det, det giver mig grå hår og det gør træningen enormt vanskelig.

Vi er jo alle klar over at det ikke er korrekt, når hesten går bag lod, unddrager sig biddet og krøller sammen. Men hvad er det ved træningen der gør at dette sker. Der er jo enormt mange heste der går sådan.

Vi ser ofte virkelig gode heste til ungheste championaterne gøre det. Vi ser springhestene gøre det og vi ser heste gøre det til OL og VM dressur. Men det er ikke korrekt og det ved vi alle.

Ofte sker det for tændte, meget fremadgående og nervøse heste. Mange gange begynder hesten at gøre dette fordi rytteren holder igen med en hård hånd. Eller den unge hest er blevet trænet med for stramme indspændingstøjler. Det kan også ske for heste der bliver redet med glidetøjler. Eller for heste der bliver redet med stangbid eller meget tynde bid. Men det kan ganske enkelt også ske fordi folk ikke forstår vigtigheden af at få lært hesten at arbejde over ryggen. Hesten skal i begyndelsen af træningen lære at strække sig ned og frem. 

Noller går her bag lod, selvom der ingen kontakt er på tøjlen.

Noller går her bag lod, selvom der ingen kontakt er på tøjlen.

Se på hestens hals.

Min hest har dog aldrig haft stramme indspændingstøjler eller glidetøjle på. Og jeg syntes aldrig jeg har holdt imod med en hård hånd. Men alligevel gør han det. Hvis jeg havde haft den viden jeg har idag, så var det dog aldrig sket. Og jeg tror mange andre har det på samme måde som mig.

Det der fik mig til at vågne op og tænke “det her er ikke rigtigt”, var et billede af min hest Noller, hvor jeg kunne se et uregelmæssigt knæk i hans hals. Det er sådan at heste der går bag lod ikke har punktet lige bag ørerne som det højeste punkt. Det er derimod et område på halsen ca halvanden håndsbredde bag ørerne. Ligamenterne i dette område bliver trukket for meget fra hinanden. Der vil ofte være et tydeligt knæk i muskulaturen i dette område. Og når først man kan se dette knæk, så vil man få problemer.

Man kan stadig se knækket på hans hals, ca 20-25 cm bag ved ørerne er der en lille forhøjning. Den er ikke så tydelig som den har været, men den kan altså stadig ses.

Man kan stadig se knækket på hans hals, ca 20-25 cm bag ved ørerne er der en lille forhøjning. Den er ikke så tydelig som den har været, men den kan altså stadig ses.

Det retter ikke sig selv.

Jeg havde hele tiden fået at vide at jo stærkere han blev, jo mindre ville han gå bag lod. Intet kunne være længere fra sandheden. Og det ved jeg nu. Det er ikke muligt at løfte hestens hoved op fra denne holdning og så bare tro at nu går den korrekt. De fleste heste der går bag lod er slet ikke stærke nok til at kunne arbejde over ryggen, hvis man prøver at få dem op i en højere holdning.

Dette var årsagen til at jeg fandt Art2Ride. Og nu ved jeg så også at hvis hesten først har fået dette knæk i halsen, så kommer det til at tage rigtig lang tid før jeg har en hest der kan arbejde helt korrekt.

Musklerne i halsen skal have tid til at udvikle sig således at dette knæk forsvinder og det tager lang tid. Jeg skal nok regne med at bruge mere end 2 år før dette knæk ikke mere kan ses.

Når jeg laver sidebevægelser vil han også gerne stadig gå ind bag lod.

Når jeg laver sidebevægelser vil han også gerne stadig gå ind bag lod.

Det tager lang tid at rette fejlen.

Desværre er det som jeg har nævnt ofte lidt tændte, nervøse heste der har denne tendens og derfor kommer man ofte til at få tilbagefald når vejret skifter, ved miljø skift eller andre ting der kan få hesten til at stresse. Og hver eneste gang hesten går ind bag lod, så træner man de forkerte muskler og kan derfor ligge endnu mere tid til de ca 2 år. Det er virkelig deprimerende og anstrengende.

Det er i hvert fald noget man skal være opmærksom på hvis man skal ud og købe hest. Jeg er dog slet ikke i tvivl om at det nok skal lykkes for Noller og mig, men det kommer til at tage meget længere tid end jeg havde troet. Havde jeg dog bare vidst det jeg ved nu.

Jeg skal have ham til at strække sin halsen i sin fulde længde. Ligesom på billedet her.

Jeg skal have ham til at strække sin halsen i sin fulde længde. Ligesom på billedet her.

Ved tilbagefald, gå et skridt tilbage.

Grunden til at jeg skriver om dette emne nu er at Noller og jeg har fået et tilbagefald. Han var så god i efteråret, men da det blev koldere, blev han pludselig mere anspændt og så faldt han tilbage til sit gamle jeg. Anspændt, skulle kigge på alting, jeg har svært ved at holde en afslappet ensartet rytme. Han skyder skuldrene og altså går igen momentvis bag lod.

Jeg har ingen andre muligheder end at gå tilbage til longering, arbejde for hånd og lidt skridt arbejde under rytter. Der er ingen grund til at prøve at trave ham nu.

Jeg forsøger at få ham til at skridte aktivt frem og få ham til at strække halsen i sin fulde længde.

Jeg forsøger at få ham til at skridte aktivt frem og få ham til at strække halsen i sin fulde længde.

Så hvordan skal man egentlig træne disse heste.

For det første skal man så vidt muligt undgå at de går ind bag lod, selvom det er næsten umuligt konstant at undgå dette. De vil i mange tilfælde gå bag lod, selv helt uden kontakt på tøjlen. Man bliver nødt til at træne dem noget tid fra jorden, Således at de begynder at strække halsen helt ud når de longeres og eventuelt skal de arbejdes for hånd.

Regitse arbejdes for hånd.

Regitse arbejdes for hånd.

Når man longerer vil det være bedst hvis man kan gøre det uden indspænindgstøjler. Er hesten for tændt og har en tendens til at løfte hovedet højt, så kan man bruge en gammeldags chambon til at afhjælpe dette og få lidt mere kontrol over hesten.

Ofte vil disse heste være meget vågne og vil have en tendens til at løbe lidt rigeligt stærkt. Prøv så vidt muligt om du kan få dem til at trave afslappet. Nogle gange vil de løbe noget lige når man sætter dem i trav og måske vil de slå over i gallop. Prøv at give hesten et par minutter og se om ikke den falder til ro. Gør den ikke det, altså hvis den fortsætter med at løbe rundt med hovedet i vejret og du ikke føler du har nogen kontakt. Så bliver du nødt til at få hesten tilbage i skridt. Du bliver måske nødt til at gå rundt med hesten på volten hvor den kun har et par meters line. Eller du bliver måske nødt til at tage den for hånd i stedet for.

Nollerlongeres i efteråret. Det bedste er hvis jeg kan longere ham helt uden noget. Men af og til er jeg nødt til at bruge den gammeldags chambon.

Noller longeres i efteråret. Det bedste er hvis jeg kan longere ham helt uden noget. Men af og til er jeg nødt til at bruge den gammeldags chambon.

Når jeg træner Noller i øjeblikket så er han MEGET frisk. Han vil hellere galoppere end at trave og så længe han galloperer afslappet og strækker sig, så er det ok med mig. Men sidste år på det her tidspunkt ville jeg have været nødt til at få ham tilbage i skridt og eventuelt nøjes med at arbejde ham for hånd. Men han er trods alt en del stærkere nu og lidt mere afslappet.

Man bliver altså nødt til at vurdere om det er så hektisk eller vildt, så det ligefrem er skadeligt for hestens led. Eller om det er et tempo hvor hesten arbejder over ryggen og bevæger sig rytmisk, selvom man måske godt kunne tænke sig et lidt roligere tempo end det man får denne dag. Læs din hest og få det bedst mulige ud af situationen på lige netop denne dag.

Nogle gange kan der gå lidt tid før jeg kan få ham til at strække det sidste stykke af halsen helt ud.

Nervøse og tændte heste er svære.

Jeg synes de vågne, hotte heste er de sværeste, men der findes også heste der går bag lod af den simple årsag at de ikke bevæger sig nok frem. De lunter rundt med hovedet mellem forbenene og her er det altså bare om at bede dem om at være lidt mere aktive. Det der er det svære ved de hotte heste er at de også er nødt til at have en vis fremdrift for at kunne strække halsen ud af kroppen, arbejde ind under sig selv og begynde at løfte ryggen. Men disse heste kammer bare nemt over og begynder at løbe i stedet for og så mister de fuldstændig ryggen.

Der er ingen tvivl om at Noller er den sværeste opgave jeg nogensinde har haft. Havde jeg ikke fundet Art2Ride og var jeg fortsat med springningen, så havde jeg udnyttet denne energi til at få kraft i springene og jeg ville have ignoreret at han have gået bag lod. Ingen tvivl om at han ville have power nok til at gør det. Men jeg ville ikke have en springhest der havde holdt i særlig mange år. Og dette er problemet med disse power heste. De siger ikke fra de går bare i stykker.

Jeg har aldrig prøvet at tvinge Noller ind i en bestemt holdning. Han gik selv fra starten af i holdning, med nakken højt. Min fejl var at jeg lod ham gøre det og ikke fik trænet ham i at strække sig ned og frem. Heste som ham kræver lidt mere tid fra jorden når de startes op i forhold mere flegmatiske heste. Der skal arbejdes enormt meget på at få dem afslappede og de skal lære at strække halsen ud af kroppen. Det er først når de virkelig slapper af at de kan begynde at bruge sig selv korrekt.

Noller bliver meget nemmere at ride når han ikke går bag lod.

Noller bliver meget nemmere at ride når han ikke går bag lod.

Det er vigtigt at hesten ikke går bag lod.

Og det er virkelig vigtig at hesten ikke går bag lod. Halsen er en forlængelse af rygsøjlen. Hvis hesten skal have mulighed for at begynde at arbejde op ad bakke og begynde at træde dybere ind under sig selv, så kræver det at den arbejder hen over ryggen. Hesten der går bag lod og unddrager sig biddets virkning gør ikke dette og vil ikke udvikle en stærk overlinje. Man kan bare prøve at se på de dressurheste der udsættes for roll kur. De kan løfte deres ben højt og udføre alle øvelser, men prøv at se på ryggen. Den hænger markant mellem hofterne og manken. Ingen af disse heste arbejder korrekt og det burde ikke have været muligt at de kunne have vundet så meget til internationale stævner.

Opsummering.

Så for at opsumere, så er det altid den der træner hesten der har skylden. Enten pga af for kraftig indflydelse fra tøjlen. Eller også fordi man ikke har gjort grundtræningen godt nok. Man har ikke fået lært hesten at slappe af eller man har ikke fået lært den at arbejde nok frem. Man vil aldrig kunne rette fejlen ved at få hesten ind i en højere holdning ved hjælp af tøjlerne. Fejlen skal rettes bagfra og ved at opbygge de rigtige muskler.

Videoen herunder viser Noller i oktober 2017. Det er en video jeg sendte til William Faerber fra Art2Ride for at få hans råd og vejledning til træningen af Noller.

Jeg arbejder altså selv på at rette de fejl jeg har begået og ja et eller andet sted synes jeg det er flovt, men jeg synes det er mere flovt hvis man ikke gør noget ved det.