I dag vil, jeg vise en hel lektion med Gitse. Hun har haft svært ved at lære at strække hals og hoved ned og frem. Hun har altid gået højt med nakken eller bag lod. Hun har også altid været svær at ride, hvis man ikke lige skulle springe. Hun ville hun ikke tage kontakt på biddet, hun ville ikke så gerne gå frem og hun kunne tit udse sig et farligt område.

Jeg pensionerede Gitse i starten af 2015. Normalt sprang jeg med hende en gang om ugen og red et stævne en eller to om måneden. Men hun begyndte at forandre sig og jeg følte at jeg kun kunne springe med hende ca hver tredje uge. Jeg skulle derfor beslutte mig for om jeg kun ville træne en gang om måneden eller ride et stævne en gang om måneden. Inderst inde vidste jeg godt at det var fordi hun ikke mere fungerede optimalt og jeg valgte derfor at pensionere hende.

Da jeg begynder at træne de andre heste efter art2ride, så vælger jeg at starte Gitse op også, da hun trænger til at tabe sig.
Hun er faktisk ikke særlig nem. Hun er enorm stiv i kroppen og det tager mig ca et år før hun begynder at strække sig dybt i longen i skridt. Hun strækker sig bedre i trav inden da, men jeg vil have at hun strækker sig dybt i skridt da det er tegn på at hun begynder at slappe af i hele overlinjen.

Når jeg arbejdede hende for hånd så prøvede hun at skubbe mig med sin skulder og virkede det ikke så bed hun efter mig. Hun var fast besuttet på at jeg ikke skulle bestemme over hende når jeg stod på jorden. Det var ganske fint og normalt at blive ledt fra et sted til et andet, men at jeg skulle begynde at bede hende om at arbejde mens jeg stod på jorden. Det kunne hun ikke forstå. Hun bliver stadig sur når jeg rører hende et sted der ikke behager damen, men hun er blevet meget bedre.

I dag var det min hensigt at vise hvor svært det kan være at få en lidt stiv hest til at strække sig samtidig med at den arbejder frem. Men Gitse havde åbenbart besluttet sig for noget andet, så hun gjorde det faktisk rigtig fint i dag og jeg var næsten nødt til at fremprovokere at hun slog fra.

Videoerne herunder er hele den lektion jeg havde med Gitse i dag, Den varer kun ca 20 min. Normalt arbejder jeg hestene mellem 30 0g 45 min kun yderst sjældent mere end det.

Vi havde et skybrud ved 6 tiden, så da jeg startede med at træne heste ved 8 tiden var banen stadig meget våd. Jeg besluttede derfor kun at arbejde dem i skridt.

Den første video viser longering af Gitse i skridt og det jeg gerne ville vise var hvordan jeg går tættere på hende hvis jeg gerne vil have at hun strækker sig dybere. Det skyldes at når jeg går tættere på så kan jeg bedre få hende til at føre bagparten lidt ud af volten og dermed få hende til at træde, skrådt og dermed dybere ind under tyngdepunktet.

Den næste video viser arbejdet for hånd.Hver gang Gitse slå fra så prøver jeg at få hende til at lave en overtrædning. Nu er det sådan at Gitse bliver temmelig sur, når jeg har en pisk med, men jeg tror man kan se hvad jeg mener alligevel.

Den sidste video er ridningen Her strækker hun sig faktisk temmelig stabilt i forhold til hvad hun plejer. Men det jeg gør er at hver gang hun ikke gå så dybt som jeg vil have så beder jeg hende om at træde mere ind under sig selv. Nogle gange er det nok bare at bede hende om at gå lidt mere frem og andre gange er jeg nødt til at bed om en overtrædning. Når jeg beder om en overtrædning så så giver jeg samme hjælpere som ved en versade.