Nollerlongeres i efteråret. Det bedste er hvis jeg kan longere ham helt uden noget. Men af og til er jeg nødt til at bruge den gammeldags chambon.

Longering bruges som forberedelse til ridning.

Longering bruges for at forberede hesten til at blive redet. Ved at lade hesten gå rundt på en cirkel volte, lærer man hesten, med tiden at runde sig langs det spor den går på. Når hesten gør dette vil den være nødsaget til at tage mere vægt på det indvendige bagben. Dette vil virke løsgørende på hesten. Hesten lærer desuden kommandoerne skridt, trav og galop, samt kontakt på tøjlen. Det er også her hesten skal lære at være afslappet når vi arbejder med den.

Stacia traver afslappet og strækker sig ned og frem.

Stacia traver afslappet og strækker sig ned og frem.

Longeringen bruges ofte forkert.

Longeringen er normalt noget af det første rigtige arbejde vi udsætter hesten for. Det er derfor vigtigt at vi her får lært hesten de rigtige ting.

Desværre er longering i dag ofte noget der bliver brugt på den forkerte måde. Man hører tit at folk bruger longeringen til at få hesten til at afreagere og komme af med noget energi inden ridningen. Eller folk bruger longeringen for at få hesten lært at bøje i nakken ved hjælp af indspændingstøjler eller andre gadgets. Det er synd og skam at bruge longeringen på den måde.

Ridning fra jorden.

Longering kræver stor koncentration fra både hest og ”rytter”. Longering bør nemlig opfattes som ridning fra jorden. Kontakten på biddet er longe linen og vores ben erstattes af pisken. Vi skal derfor være meget præcise i vores signaler til hesten, fra disse hjælpemidler.

Longering er, hvis det gøres på den rigtige måde, et fantastisk middel til at opbygge hestens muskulatur og gøre den stærk nok til at blive redet. Dette sker dog ikke på en uge eller fjorten dage. Nogle steder bruger man et år på at longere og træne hesten fra jorden før man begynder at ride den.

Har man en hest som Amaze med kissing spine, så er longeringen fantastsik til at opbygge en stærk rygmuskulatur.

Har man en hest som Amaze med kissing spine, så er longeringen fantastsik til at opbygge en stærk rygmuskulatur.

Hvad skulle man gerne opnå med longeringen.

Måske jeg skal starte med at fortælle, hvad det er jeg gerne vil opnå, når jeg longerer.

Det jeg gerne vil opnå med longeringen er at hesten får en stærk overlinje, løfter ryggen og begynder at flytte vægten væk fra forparten, således at jeg med god samvittighed kan sætte mig op på den.

Man skulle gerne se at hesten begynder at løfte i området omkring manken. Dette vil føre til at hesten flytter vægten længere bagud og dermed væk fra forparten.

Man skulle gerne se at hesten begynder at løfte i området omkring manken. Dette vil føre til at hesten flytter vægten længere bagud og dermed væk fra forparten.

Hesten skal lære at slappe af.

For at opnå dette skal hesten lære at arbejde afslappet. Hvis hesten ikke er afslappet, vil de forkerte muskler være spændte. Er de det, vil det være umuligt at opbygge de rigtige muskler. Hesten vil også, hvis den er anspændt have sit fokus på alt andet end mig og så bliver det umuligt at lære den noget. Så at få hesten til at slappe af er det første der skal på plads.

Start med arbejde for hånd hvis hesten er spændt.

Hvis jeg kommer ud på banen med en hest der er spændt og kigger rundt, så starter jeg med at arbejde den for hånd indtil den slapper af (læs eventuelt dette indlæg). Hvis jeg med det samme sendte den ud i longen, ville den formentlig bare begynde at løbe forjaget rundt og det ønsker jeg ikke. Det kan nemt ende med at blive en dårlig vane.

Herunder er en video hvor Noller arbejdes for hånd. Det kan være jeg på et tidspunkt vil prøve at forklare mere dybdegående hvad jeg gør i denne video. Men læg mærke til hvordan jeg beder Noller om at træde over hvis han slår fra eller bliver for ukoncentreret.

Hvordan gør man.

Når hesten er afslappet sender jeg den ud i longen i skridt. Her vil jeg gerne have at den begynder at strække hoved og hals ned og frem og gerne helt ned til jorden. Grunden til dette er, at når hesten strækker sig ned og frem så begynder den at løfte ryggen og bruger dermed de muskler jeg gerne vil have gjort stærkere.

Jeg kan dog ikke tvinge hesten ned i denne position. Det er en form hesten selv er nødt til at finde frem til og det kan tage lidt tid. Man viser hesten vejen, ved at bede den om at træde det indvendig bagben skråt ind under sig selv. Dette gør man ved hjælp af pisken (og ved at have lært den det for hånd). Med nogle heste kan man bare pege med pisken og så vil de føre bagparten lidt ud af volten. Med andre heste er man nødt til at røre dem med pisken i siden.

Dette gør man mens man sørger for at have en let kontakt til biddet via longen. Grunden til at man vil have hesten til at træde ind under sig på denne måde er at dette medfører at den er nødt til at løfte ryggen. Når dette sker vil hesten automatisk sænke halsen. Dette skyldes at halsen er en forlængelse af ryggen. Man kan tænke på at hesten ryg og hals skal ligne en halv cirkel der buer opad. Til at starte med er hesten nødt til at strække sig meget dybt for at ryggen kan løfte sig.

Herunder ses Noller i longen. Specielt på højre volte er han lidt ukoncentreret, men her vælger jeg at gøre så lidt som muligt og bare lade ham falde til ro. Noller har arbejdet på denne måde i lang tid, så han strækker sig fint og arbejder fornuftigt hen over ryggen.

Det kan tage lidt tid.

Der kan gå lidt tid før hesten begynder at strække sig stabilt. I starten vil den ofte føre hovedet ned og kort tid efter komme op igen. Men man skulle gerne nå til at den går i en stabil og dyb holdning.

I starten kan man være nødt til at gå lidt tættere på hesten, sådan at man hele tiden kan guide den. Hvis den løfter hovedet beder man den om at træde over og når den sænker hovedet og går som man gerne vil have, så gør man intet andet end eventuelt at lade hesten få lidt mere line, så den kommer ud på en større volte. Det er hestens belønning. Efter kort tid vil den selv have regnet ud at det er mindre anstrengende at gå på en stor volte med hovedet sænket, frem for en lille volte hvor den hele tiden bliver bedt om at træde over.

Her er jeg lidt tættere på Stacia efter at have bedt hende om at træder over.

Her er jeg lidt tættere på Stacia efter at have bedt hende om at træder over.

Hesten skal selv regne det ud.

Det er et vigtigt element at hesten selv får lov at regne det ud. Det vil holde den beskæftiget og vil gøre den meget mere stabil i det lange løb. Hesten vil tro at det er dens eget ønske at gå sådan og vil derfor ikke modarbejde en.

Tvinger man en hest til noget vil den blive ved med at prøve at slippe fri indtil den dag den ganske enkelt mister modet. Og det er absolut ikke sådan jeg ønsker mine heste skal have det.

Hesten skal arbejde frem.

Hesten skal udover at være afslappet, træde ind under sig og strække sig, arbejde aktivt frem. Nogle heste vil når de sænker hoved og hals, næsten gå i stå og det må den ikke. Gør den det, løfter den ikke ryggen nok til at vi får opbygget de rigtige muskler. Her bliver man nødt til at bede hesten om at arbejde frem igen ved hjælp af pisken. Den vil formentlig slå fra, men så beder man den bare igen om at træde over. Her gælder det om at væbne sig med tålmodighed. Det kan godt være det tager noget tid, men det skal nok komme. Og igen hvis hesten får tiden til selv at regne det ud, så vil alting derefter gå hurtigere.

Her udfordrer Noller mig lidt. Jeg beder ham derfor med pisken om at føre bagparten ud af volten. Et øjeblik efter strækker han sig.

Her udfordrer Noller mig lidt. Jeg beder ham derfor med pisken om at føre bagparten ud af volten. Et øjeblik efter strækker han sig.

Få hesten stabil i skridt.

Når hesten arbejder stabilt i skridt, kan man gå videre til trav. Jeg gjorde selv den fejl i starten at jeg bad hestene om trav inden de var stabile i skridt, altså strakte sig ned og frem samtidig med at de skridtede aktivt frem. Hvis jeg skulle starte en hest op i dag, så ville jeg have den korrekt i skridten før jeg gik videre til trav. Jeg blev alligevel nødt til at gå tilbage til skridt arbejdet og få det plads før jeg genoptog travarbejdet igen. Så der kunne jeg have sparet mig selv for lidt tid.

Det kan ikke svare sig at være utålmodig, det gør bare at man på et senere tidspunkt vil opdage at der mangler noget, og så er man alligevel nødt til at gå tilbage og rette fejlen. Så gør tingene ordentligt fra start af også selv om det i perioder kan føles som om man ikke kommer nogen vegne.

Gør det samme i trav.

Man arbejder hesten på samme måde i trav som man gør i skridt. Hesten skal arbejde aktivt frem mens den strækker sig. Slår den fra tager man den ind på en lidt mindre volte, når den strækker sig lader man den komme ud på en større volte. Det samme gør man hvis hesten begynder at løbe, stiller sig ud af volten eller bliver ukoncentreret.

Hvis hesten har meget svært ved at finde formen i trav, så gå tilbage til skridt og prøv igen en anden dag. Der kommer ikke andet end ømme muskler ud af blive ved med at gøre noget som hesten finder svært.

Amaze runder sig og strækker sig.

Amaze runder sig og strækker sig.

Galop.

Når hesten arbejder stabilt i trav, så går man videre til galop. Og det er her jeg er med hestene nu. Undtagen Lucky Lady, da hun hver gang jeg tænker nu skal vi videre, laver en skade på sig selv. Og så er vi tilbage ved skridt arbejdet.

Jeg vil gerne have galoparbejdet i longe på plads før jeg begynder på det under rytter. Da jeg ikke har det endnu så galoperer jeg endnu ikke hestene når jeg rider dem.

Longering som rettesnor for ridning.

Jeg bruger faktisk longeringen som en rettesnor for hvad jeg kan tillade mig når jeg rider. Hvis de for eksempel ikke kan arbejde afslappet mens de strækker sig i trav i longen, så er der næsten ingen grund til at prøve at få dem til det når jeg rider. Hvis jeg først sætter mig op på dem så bliver det bare endnu sværere for dem.

Longeringen giver mig også en ide om hvad jeg kan forvente af ridningen. Hvis hesten for eksempel meget gerne vil gå stillet ud af volten, jamen så vil den gøre det samme når jeg rider den.

Longeringen hjælper mig også til at finde ud af om det er mig der påvirker hesten forkert når jeg rider den. Hvis hesten går fint rundet og løsgjort i longen, men under ridningen vil stille sig ud af volten, så kan det være mig der ikke sidder korrekt.

Hesten er den bedste læremester du kan få.

Hesten er den bedste læremester man kan ønske sig. Man skal bare lære at se efter de rigtige ting og så udnytte det under ridningen. Vi bliver nødt til at lade være med at tro at det er hesten der har svært ved alting, det er ofte os selv der er det største problem for hesten.

Vi skal lære at udnytte det vi kan se når vi står og iagttager hesten fra jorden. Nogle ting vil være nemme for hesten og andre ting vil tage længere tid. Når vi rider bør vi lave det som hesten kan klare uden de store vanskeligheder. For det hele drejer sig om styrke og muskelopbygning.

Selvom vi ikke træner det hesten har svært ved, så vil den stadig væk bygge de rigtige muskler op. Når vi så en dag igen prøver det som hesten havde svært ved så vil man opdage at den pludselig kan gøre det uden problemer også selv om man ikke har trænet på det.

Når hesten begynder at strække sig stabilt i longen, så vil den højst sandsynligt også rimeligt hurtigt begynde at gøre det når du rider.

Når hesten begynder at strække sig stabilt i longen, så vil den højst sandsynligt også rimeligt hurtigt begynde at gøre det når du rider.

Alt er nemmere hvis man kan få hesten til at arbejde over ryggen.

Det sjove er at det ikke kun er hesten der får nemmere ved at løse en given opgave, det bliver også nemmere for rytteren. Alt er nemmere når hesten arbejder over ryggen. Nedsidning, fremdrift, anspring, rundning, sidebevægelser, alt er nemmere.

For rytteren vil det være nemmere at sidde med rank ryg, hovedet oppe, ben og hænder i den korrekte position. Alt det som så mange ryttere kæmper med og får sved på panden af, bliver bare så nemt, hvis vi kan få hesten til at bruge sig korrekt. Og longeringen er en af vejene til at nå målet.