Her er billeder fra en ret interessant lektion med Birgit og Louis.

Louis er 7 år og Birgit har haft ham fra ung af. Birgit har trænet Louis rigtig fint. Han er hele tiden blevet arbejdet i en lang og åben form. Dette gør at han nu er forholdsvis simpel at gå til…

Louis er, lige som rigtig mange andre heste jeg kommer ud til, blevet arbejdet mere eller mindre uden kontakt på tøjlen. Dette er der absolut intet forkert i!! Man kan sagtens få en hest til at arbejde over ryggen uden kontakt på tøjlen, det kræver dog at man finder det rette tempo for den enkelte hest på et givent tidspunkt. Jeg synes dog at det oftest på et eller andet tidspunkt vil give problemer i ridningen.

Man kan få svært ved at styrte skuldrene, kontrollere tempoet, man kan have svært ved at rette en hest op der føles skæv og ofte vil hesten sænke ryggen når man en dag prøver at ride den op i en højere holdning. Men det nytter heller ikke noget bare at tage fat i tøjlerne og holde fast… Hesten skal lære at søge kontakten.

Den skal kunne stole på at vi ikke misbruger denne kontakt og den skal finde ud af at den faktisk kan kommunikere tilbage til os via denne forbindelse. Så hvis jeg er efter Jer mht. kontakten når i arbejder Jeres heste for hånd, så er det fordi den rette forbindelse vil gøre det så meget nemmere når I begynder at ride. Jeg har selv fejlet på dette punkt med mine egne heste og jeg ønsker ikke at I andre skal tage den samme omvej som mig.

Men tilbage til Birgit og Louis. I denne lektion opnåede vi faktisk til slut at han tog denne forbindelse. Jeg var lidt stædig og jeg må indrømme at jeg var lige ved at blive nervøs for at han ikke ville gøre det i denne lektion. Og så havde Birgit skridtet rundt uden at opleve den fornemmelse det kan give. Men det lykkedes.

Samtidig med at hesten pludselig forstår meningen med forbindelsen på tøjlen, så sker der det at hesten også kan arbejde i en bedre balance. Den tager større skridt, den begynder at svinge over ryggen og løfter den en smule. Rytteren har pludselig en fornemmelse af at kunne kontrollere strækket og ja i det hele taget hestens krop… Vi fik denne oplevelse til sidst i lektionen og stoppede lige efter. Det var kortvarigt, men Louis fik sin første oplevelse af det. Palle og jeg kunne tydeligt se forandringen og Birgit kunne føle den.

Jeg glæder mig så meget til at se dem næste gang, for nu er de på rette vej og næste gang bliver det endnu nemmere ❤️