Ud over at det er vildt hyggeligt og vi altid får kage når vi kommer ud til Sonja og Cosmo, så er det for mig også yderst interessant at se hvad der nu er sket af udvikling.

Sonja har stor fokus på Cosmo’s skævheder. Og lige netop dette gør at der er store forbedringer hver gang jeg ser dem.

Stort set alle heste er skæve eller bruger sig skævt. De fleste omtaler dette som at hesten er stivere til den ene side frem for den anden side. Eller hesten har nemt ved at udføre en specifik øvelse til den ene side men har svært ved at gøre det til den anden side. Egentlig er hesten ikke stiv eller skæv, nej det er mere passende at sammenligne det med at vi mennesker er højre- eller venstrehåndet.

Mange tror at hesten vil blive mindre “stiv” hvis den f.eks bliver rettet af en kiropraktor. Men nej – hvis vi selv er højrehåndede, så får vi ikke lige pludselig nemt ved at børste tænder med venstre hånd, blot fordi vi har været hos en kiropraktor.

Det hjælper heller ikke meget at lave “gulerods øvelser”til den stive side. Hesten kan som regel sagtens bøje sig til den stive side hvis den bliver tilbudt en godbid.

Nej det her er noget der skal arbejdes på når hesten er i bevægelse. Hesten skal lære at bruge sig selv mere ens til begge sider og det tager tid. Det svarer til at vi selv begynder at træne på at bruge højre og venstre hånd lige meget. Vi ved alle hvor svært det ville være. Men ikke desto mindre er det enormt vigtigt at vi har fokus på det i træningen af vores heste. For hvis hesten bruger sig skævt, vil vi som ryttere nemt komme til at sidde skævt (typisk vil vi falde til højre). Hesten vil risikere at opbygge en skæv muskulatur. Den vil også konstant have mere vægt på det ene forben/skulder, hvilket kan medføre at den bliver halt.

Hvis hesten er “stiv” til venstre, så vil det typisk se ud som om hesten har nemmere ved at træde under sig selv på venstre volte. Men nej – hesten er blot helt lige i kroppen og skyder bagparten ud af volten (hesten går på 3 eller 4 spor). Hvis man som rytter prøver at bøje hesten til venstre med tøjlerne, så forværrer man bare problemet. Hesten vil nu skyde bagparten endnu mere ud af volten. Hvis rytteren har opdaget dette og derfor bruger hegnet/barrieren til at holde bagparten inde mens hesten bøjes med tøjlerne, så går det først rigtig galt. Nu risikerer man nemlig at hesten begynder at antage en “S” form igennem kroppen. Hesten bøjer måske nok i halsen, men samtidig skyder den skulderen ind, hvilket medfører at hesten stadig går på 3 eller flere spor.

Skævheder/stivheder kan altså ikke rettes ved at trække i tøjlerne. Det rettes bedst ved konstant at føre forparten ind på bagparten således at hesten går på to spor. Man bruger sidebevægelserne til dette formål.

Når man først begynder at rette på disse ting, så skal man være forberedt på at man skal justere og ændre fremgangsmåde i takt med at hesten ændrer og forbedrer sig. Man kan altså ikke blive ved med at bruge den samme fremgangsmåde. Og det er det Sonja har forstået. De gange hun har været i tvivl, og tro mig det kan man nemt blive, så har hun brugt grupperne No Back Pain Danmark og The Thinking Rider til at få hjælp.

Jeg var meget imponeret over Cosmo’s fremskridt denne gang. Det er nemt at få ham til at bruge sig lige, han bruger sine bagben meget bedre, han har fået så meget fremdrift at det nu er Sonja der skal til at sætte tempoet i vejret.

Mega godt gået Sonja.

The Thinking Rider
No Back Pain Danmark