Her er Cody og Susanne

Susanne og Cody er på noget af en rejse sammen. Da jeg for 6 måneder siden så dem for første gang, havde Susanne ikke redet Cody i noget tid. Cody var blevet modvillig og reagerede voldsomt. Susanne var bange for at der var noget fysisk galt med Cody.

Det er i disse situationer at mange heste kommer igennem et hav af dyrlæge undersøgelser, sadelmagere, trænere, smede og behandlere. Ejerne står ofte tilbage endnu mere forvirrede end de var til at starte med. Og hesten fungerer stadig ikke.

Jeg tror at vi nogle gange glemmer at se indad. Hvordan træner vi hesten, hvordan påvirker vores opstilling hesten, hvordan er vores attitude overfor hesten, er vi selv irritable og stressede når vi er sammen med hesten.

Vi ved alle hvor frustrerende det er at være sammen med personer der er negative og sure. Eller hvor trættende det kan være hvis man hele tiden skal høre om sygdom og problemer. Det dræner os for energi og ødelægger det gode humør. Vi fornemmer disse ting når vi er sammen med andre mennesker.

Hesten er jo generelt meget bedre til at fornemme og registrere små signaler end os mennesker, så prøv at forestille Jer hvordan det må være for dem, hvis vi er stressede, negative eller sure.

Vi må starte forfra, starte på en frisk!!! Vi skal være ærlige overfor os selv når vi ser på hesten. Hvordan er dens muskulatur? Bevæger den sig smidigt og elastisk? Virker den stresset, trist eller slukket?

Vi skal lade være med at skubbe, mase og presse hesten ind i en form som vi mener er rigtig. Lad hesten få tid til at finde den rigtige form. Typisk gør vi alt for meget og hesten ender med at være forvirret, anspændt eller den lukker ned og reagerer ganske enkelt ikke.

Da jeg så Cody første gang, tænkte jeg sikke en fin hest. Jeg så ikke en syg hest, eller en hest der ikke ville arbejde. Jeg så en hest med vilje, som ikke var bange for at sige fra, hvis noget var ubehageligt.

Jeg så også en ejer der elskede sin hest og ville gøre alt for ham. En ejer som havde forsøgt at følge alle de råd hun havde fået. Men også en ejer som havde lyttet til sin egen mavefornemmelse.

Det vi nu skulle have gang i var at få dem til at arbejde sammen og få tillid, samt respekt for hinanden.

Den bedste måde at opbygge respekt, forståelse og tillid er igennem arbejdet fra jorden af. De fleste heste er nemlig ikke særlig glade for at “gå til ridning”. De har haft alt for mange negative oplevelser..

Susanne og Cody har lært hinanden at kende på en ny måde. Susanne har lært at være bestemt når det er nødvendigt, men uden at blive irriteret eller frustreret. Tror nu aldrig jeg har set Susanne være irriteret. Susanne er også begyndt at kunne mærke om det er hende selv der får Cody til at stritte imod.

Der er hele tiden små fremskridt, men det er også fordi Susanne er min mønster elev. Hun beder ligefrem selv om at få lektier for.

Jeg elsker at arbejde med dem. De er begge så glade og hygger sig med arbejdet. Jeg kører altid smilende hjem. Tak for det Susanne og Cody.

Kriemhild Morgenroth Saddlery
The Thinking Rider
No Back Pain Danmark