Hvad går det ud på

 

Art2Ride går ud på at lære hesten at bruge sin krop korrekt, så den er i stand til at bære en rytter uden at lide overlast. Hesten skal lære at arbejde med løftet ryg og videoen herunder forklarer, hvorfor det er så vigtigt.

Hvordan lærer man hesten at arbejde med løftet ryg?

Den nemmeste måde, at lære hesten, at bruge ryggen er via arbejdet fra jorden. Uden belastning fra rytteren. Hesten skal lære, at træde dybt ind under sig, spænde bug musklerne og strække sig. Dette vil udvikle og styrke dens overlinje. Kan man lære den det kan, man udvikle dens muskler, så den bliver stærk nok til at bære vægten af en rytter uden at tage skade.

Hvis man starter med at longere hesten, så gælder det her om at få hesten til at arbejde afslappet, men den skal være fremme og den skal strække sig. Det nytter dog ikke noget at hesten strække sig, men samtidig går med små korte skridt og det går heller ikke at hesten bevæger sig kraftigt frem med hovedet i vejret. Man skal få den til at arbejde aktivt frem samtidig med at den strækker sig.

Amaze som 3 års strækker sig dybt og med halsen næsten lige ned fordi hun endnu ingen muskler har til at holde hoved og hals lidt længere fremme.

Amaze som 3 års strækker sig dybt og med halsen næsten lige ned fordi hun
endnu ingen muskler har til at holde hoved og hals lidt længere fremme.

Hvor dybt må hesten gå?

En ung hest der endnu ikke har været trænet meget vil hurtigt begynde at strække sig dybt og ofte endda meget dybt.

En hest der har været redet med for meget hånd og uden ryg, vil være længere tid om at lære, at strække sig dybt. Her kan det være en fordel at bruge en gammeldags chambon i starten. Når sådan en hest først begynder at strække sig, så vil den ofte gå med mulen næsten helt nede i jorden, ligesom den helt rå hest. Dette skyldes at disse heste endnu ingen muskler har til at holde halsen og hovedet lidt højere og længere fremme.

Hvor dybt, hesten vil strække sig afhænger derfor meget af dens baggrund. Man skal altså lade hesten gå så dybt som den har lyst til og så ellers forsøge, at få den til at arbejde så aktivt som muligt bagfra. Der er ingen regler om at hesten kun må strække sig til knæhøjde.

Gammeldags chambon

Videoen viser den gammeldags chambon og hvordan den bruges.


 

Amaze som 9 års. Hun kan nu bære hals og hoved længere fremme.

Amaze som 9 års. Hun kan nu bære hals og hoved længere fremme.

Aktiviteten er vigtig

I starten kan man højst sandsynligt ikke få hesten til at gå særligt aktivt frem, men man bliver nødt til at prøve at finde grænsen. Men det er vigtigt, at man holder øje og føler sig frem og prøver at finde en balance, hvor hesten både arbejder aktivt samtidig med at den strækker sig. Lykkedes dette begynder man virkelig at styrke hestens overlinje. Det kan være en fordel at holde sig til skridt indtil man får en aktiv skridt med et dybt stræk. Det bliver nemlig så meget nemmere i trav, hvis man først har skridten på plads.

Indspændingstøjler

Indspændingstøjler bruges til, at lære hesten, at søge kontakt på tøjlen. Bruges indspændingstøjlerne hæftes de ofte højere og er meget længere end man normalt ser det. De bruges ikke til at få hesten til at bøje nakken. Selvom jeg har indspændingstøjler i str. full er jeg nødt til at forlænge dem med en sporerem eller lignende.

Regitse arbejdes for hånd

Regitse arbejdes for hånd

Hvad gør man hvis hesten ikke vil stække sig i longen.

Hvis en hest har meget svært ved at forstå hvad man vil have den til i longen, så kan det mange gange hjælpe at arbejde den for hånd. Her kan man lære hesten at træde dybt ind under sig med indvendige bagben vha. overtrædninger, dette vil så automatisk føre til, at hesten vil begynde at strække sig. Det er også her man kan lære den at acceptere kontakten på den udvendige tøjle.

Ridning

Når man begynder at ride sin hest, så starter man altid med, at lade den strække sig. Når først ens hest er begyndt at arbejde stabilt, mens den strækker sig, så kan man begynde at lade den komme lidt højere op, men mærker man at den mister sving eller takt, så lader man den straks strække sig igen.

Hvor højt man kan lade hesten komme op med nakken afhænger altså af om svinget eller takten bevares. Hestens rytme skal være den samme om den går dybt eller højt med nakken. Hvis hesten mister takt/rytme, så mister den ryggen og man skal straks lade den strække sig så den kan løfte ryggen igen.

Også her er det meget individuelt, hvor dybt hesten skal gå for at kunne løfte ryggen. Så igen, der er altså ikke nogle regler der siger at hesten kun må strække sig til knæhøjde. Nogle heste er i starten nødt til at gå meget dybere for at kunne løfte ryggen og andre kan gå højere og stadig holde ryggen oppe.

Noller har en fin kontakt på biddet

Noller har en fin kontakt på biddet

Kontakten på tøjlen er vigtig

Selvom hesten går dybt skal man forsøge, at bevare kontakten på tøjlen. Det kan være lidt svært i starten at bevare en konstant, let kontakt, men jo stærkere hesten bliver og jo bedre man selv bliver til at fornemme, hvornår det er korrekt, des nemmere bliver det. Hesten vil for alvor begynde at udvikle sig, når den begynder at søge kontakten på bidet.

Mange misforstår Art2Ride på dette punkt og det kan skyldes, at man på nogle videoer ser heste gå med lidt løse tøjler. Oftest skyldes dette at hesten har en tendens til at ville gå bag lod og dermed undrage sig kontakten. Det er så bedre at ride med for løs tøjle end at forsøge at tvinge hesten til at tage kontakt.

Not Good!! Stacia som 5 års. Går bag lod og vil ikke strække sig og søge kontakt på biddet.

Not Good!! Stacia som 5 års. Går bag lod og vil ikke
strække sig og søge kontakt på biddet.

 

Hesten skal ikke gå bag lod. Går den bag lod vil den aldrig kunne arbejde korrekt hen over ryggen. Det er en misforståelse at tro, at man kan lade hesten gå der og så vil den med tiden bliver stærkere og holde op med at gå bag lod. Hvis man lader den gå bag lod bliver man jo ved med at træne de forkerte muskler. Man bliver simpelthen nødt til at lære hesten at strække sig ned og frem.

Stacia som 6 års. Nu strækker hun sig og søger kontakten på biddet.

Stacia som 6 års. Nu strækker hun sig og søger kontakten på biddet.

Rigtig mange heste bliver redet bag lod eller med en hård hånd, disse heste får et forkert knæk i nakken og man kan tydeligt se det på deres halsmuskler. Nakken knækker mellem 3. og 4. nakkehvirvel. Har hesten først fået dette forkerte ”knæk” så skal man være forberedt på at det tager år at hele.

Normalt vil det tage to år at udvikle hestens overlinje, hvis man kan arbejde den kontinuerligt. Men med heste der har fået bygget helt forkerte muskler op vil det formentlig tage endnu længere tid. Det samme gør sig gældende med Hunters Bump som også kommer af forkert ridning eller dårlig sadel. Disse ting omtales i den første video

Det er værd at bruge tid på

Det gode ved Art2Ride er, at man kan få rettet op på rigtig mange ting, hvis bare man vil give sig selv og hesten tiden til det. Det er ikke noget kortsigtet projekt, der er ingen smutveje og det kan på ingen måde lade sig gøre på blot en måned eller to. Til gengæld vil man, hvis man bruger tiden på det få sig en rigtig arbejdsglad hest, der bare bliver smukkere og smukkere.