Arbejde for hånd

 

Arbejde for hånd – Work in hand (WIH)

Det er igennem arbejdet for hånd at vi lærer hesten at strække sig og arbejde henover ryggen. For at få hesten til at arbejde med løftet ryg, så kræver det at den bevæger sig fremad, træder dybt ind under tyngdepunktet og strækker sig. Når det sker, vil den spænde mavemusklerne og

Gitse træder godt ind under sig og begynder at løfte ryggen bag manken.

Gitse træder godt ind under sig og begynder at løfte ryggen bag manken.

løfte ryggen lige bag manken. Det vil automatisk føre til at hesten vil sænke hovedet og vi begynder derved at strække overlinjen og spænde underlinjen på hesten.

Det er også igennem arbejdet for hånd at vi lærer hesten at acceptere kontakten på tøjlen, det er altså her vi forklarer tingene for hesten. Det er nemmere at lære hesten disse ting uden den ekstra belastning som en rytter er.

Hvordan gør man.

Hånden der styrer den udvendige tøjle holder man i nærheden af hestens manke. Hånden der styrer indvendige holder man foran sig selv og i starten rimelig tæt på biddet, når hesten begynder at strække sig lader man tøjlerne blive længere. Pisken holder man med den samme hånd som styrer udvendige tøjle. Man får hesten til at træde over og gå frem ved hjælp af pisken.

Tøjler og pisk holdes nogenlunde sådan her.

Tøjler og pisk holdes nogenlunde sådan her.

Til at starte med fører man hesten rundt på en stor cirkelvolte, her forsøger man så at få hesten til at træde over, ca 50% fremad og 50% til siden. Jeg plejer at holde øje med hvor hesten sætter det indvendige bagben. Jeg vil gerne have at den træder skråt over indvendige forbens spor, altså placere indvendige baghov imellem forhovenes spor. Jeg holder mere øje med dette end hovedets placering.

Nogle heste vil begynde at strække sig ret hurtigt, mens andre tager lidt længere tid.

Man kan også komme ud for at hesten i stedet for at træde over prøver at skubbe en med skulderen. Dette er man nødt til at få styr på, før man kan få arbejdet til at virke. Ofte synes jeg det sker når hesten strækker sig, men samtidig prøver at undgå at træde ind under tyngdepunktet. Den nemmeste måde at rette det på er ved at få hesten til at løfte hovedet igen og så bede den om endnu engang at træde ind under sig, når man så har taget nogle skridt eller en volte prøver man igen at lade hesten strække sig. Skubber den igen med skulderen, så må man bare starte forfra. De plejer at forstå det efter rimelig kort tid.

Stacia er så stor, så man godt kan blive lidt træt i skulderen

Stacia er så stor, så man godt kan blive lidt træt i skulderen

Når hesten har fundet ud af hvad det går ud på kan man føre den ud på hovslaget og lade den gå hele banen rundt, mens den strækker sig. Hvis den holder op med at strække sig beder man den om en overtrædning eller går ind på volten igen. Når man arbejder på hele banen kan man sagtens lave lidt versade eller schenkelvigning, hvilket også er en god måde at forberede hesten på at skulle lave disse øvelser under rytter senere.

Om man starter hesten i longe, arbejde for hånd eller en kombination af begge afhænger lidt af hesten.

I de fleste tilfælde, vil man gøre begge dele, afhængigt af hvad man vil træne. Det kan for eksempel være nemmere at lære hesten, at strække sig dybt i arbejdet for hånd. Det vil også være nemmere at lære hesten at flytte bagparten lidt ud af volten, ved først at forklare den det for hånd istedet for i longen.

For det meste har jeg selv kombineret det, specielt i starten, sådan at jeg startede dem for hånd og så longerede dem lidt bagefter. Ofte på den måde at de er blevet arbejdet 5-10 min for hånd og derefter en 10-15 min i longe.

Herunder kan du se hvordan jeg har gjort med mine heste og hvorfor.

Regitse har jeg trænet både i longe og for hånd. Hun havde svært ved at lære at bruge sig selv korrekt i longen. Hun kunne hverken strække sig eller træde ind under tyngdepunktet. Hun blev temmelig sur på mig, når jeg prøvede at arbejde hende for hånd. Så for ikke at stresse hende for meget tog jeg nogle minutter for hånd først og derefter longerede jeg hende. Hun var en af de heste der virkelig prøvede at skubbe mig med skulderen og hun hadede pisken og overreagerede nemt. Hun slog med halen, det gør hun stadig men ikke helt så meget og hun kunne sørme også ligne en der ville bide efter mig. Det gjorde hun dog ikke.

Gitse var svær at arbejde for hånd i starten, men er nu rigtig fin.

Gitse var svær at arbejde for hånd i starten, men er nu rigtig fin.

Amaze var jeg nødt til at bruge lidt mere tid på for hånd, fordi hun havde en tendens til hele tiden at gå med indvendige bagben inden for sporet og det var nemmere at rette ved at arbejde hende for hånden.

Noller kunne jeg det første år kun arbejde for hånd eller i skridt i longe. Prøvede jeg at få ham til at trave i longe, løb han bare rundt med hovedet oppe og ryggen hængende nede mellem knæene, så det ville være spildt arbejde at prøve at trave ham i longen. I dag træner jeg ham primært i longe og kun af og til for hånd.

Stacia er arbejdet mest i longen. Hun forstod meget hurtigt at strække sig, så der var ikke de store problemer her. Desuden var det lidt hårdt for mig at tage hende for hånd fordi hun er så stor. Men jeg tager hende for hånd af og til for at lave lidt versader og schenkelvigninger med hende.

Abejdet for hånd kan godt virke lidt svært i starten. Men det kan godt svare sig at øve sig på det, da det kan hjælpe en med så mange ting.

Den bedste til at forklare hvordan man gør er Will Faerber, som du kan se på videoen