Hvad er det vigtigste i forbindelse med uddannelsen af hesten, til ridehest?

Det er helt klart at få lært hesten at arbejde korrekt over ryggen. Det vil sige at den skal lære at arbejde med ryggen oppe/med løftet ryg også når den rides.

Amaze træder dybt ind under sig og løfter ryggen

Amaze træder dybt ind under sig og løfter ryggen

Det mærkelige er at søger man på nettet, så er der egentlig ikke særligt meget at finde om emnet. Og ofte når man så endelig finder en god tekst omkring det, så passer billederne ikke. I hvert fald ikke til den forestilling jeg har omkring hvordan det bør se ud. 

Den forestilling jeg har om, hvordan det bør se ud er meget simpel.

Hvordan ser det ud når hesten arbejder med ryggen oppe/løftet ryg.

Det jeg altid tænker det er, hvis hesten arbejder korrekt med ryggen oppe/løftet, ja så må ryggen da bue op ad. Hvis hesten arbejder med sænket ryg/smider ryggen ja så må ryggen bue nedad. I min verden er der ikke så meget andet i det.

Vejen til målet ser anderledes ud.

Vejen til dette mål ser dog lidt anderledes ud.

Regitse træder dybt ind under sig. Det ser ud som om hun går op ad bakke. Manken er meget højere end hofterne. Men musklerne bag sadlen er endnu ikke stærke nok, så der er et "hul" her. Med tiden vil dette "hul" blive fyldt ud med muskler, men det vil nok tage lidt tid, da hun er en ældre dame.

Regitse træder dybt ind under sig. Det ser ud som om hun går op ad bakke. Manken er
meget højere end hofterne. Men musklerne bag sadlen er endnu ikke stærke
nok, så der er et “hul” her. Med tiden vil dette “hul” blive fyldt ud med
muskler, men det vil nok tage lidt tid, da hun er en ældre dame.

Men der er stadig en masse ting man kan se efter for at få en ide om hesten bruger sig korrekt og med tiden vil kunne give det perfekte billede.

Når jeg får taget billeder af vores heste, så er jeg altid mega spændt på om jeg kan se en forbedring.

Det er bedst at se hesten i virkeligheden eller på video.

Egentlig er det jo bedst at se hestene enten live eller på video, men der er nu alligevel mange interessante detaljer man kan se på billeder, som man ikke ville kunne nå at se på video eller i virkeligheden. Jeg er altid spændt på om det jeg føler stemmer overens med de billeder jeg efterfølgende ser.

Billeder er svære at vurdere.

Ingen tvivl om at billeder er svære at vurdere. Der er nogle momenter i hestens bevægelse som absolut giver et bedre billede end andre. Det er lige som med os andre, jeg ved i hvert fald, at hvis jeg kommer løbene og fik taget et billede i det øjeblik, hvor al vægten rammer jorden, så er det med sikkerhed ikke kun kinderne der hænger nedad. Alligevel synes jeg at billeder er en god ting, hvis man vil træne sit øje eller vurdere om der er en udvikling i den rigtige retning.

Rytmen og taktfejl.

Flowet i bevægelsen og rytmen skal ses i bevægelse, men takt fejl er desværre uhyggeligt synlige på billeder. Det er næsten mere reglen end undtagelsen at se et billede af en hest til et stævne, i fri trav, der takter urent.

Hesten her er ikke i en fri trav. Men læg mærke til hvor ens det diagonale benpar bevæger sig. Sådan bør det være uanset om hesten er i fri trav eller arbejdstrav.

Hesten her er ikke i en fri trav. Men læg mærke til hvor ens det diagonale
benpar bevæger sig. Sådan bør det være uanset om hesten
er i fri trav eller arbejdstrav.

Det er i hvert fald ikke heste der traver to taktet man ser flest af i denne situation. Taktfejl er også en af de ting jeg ser efter når jeg får nye billeder af hestene.

 Arbejde for hånd/WIH og skridt i longe.

Når jeg ser billeder af hestene i arbejde for hånd eller skridt i longen, så ser jeg efter om hestene ser ud som om de arbejder op ad bakke. Jeg ønsker ikke at se dem hænge i ryggen. Det kan dog være sværere i skridt at se at ryggen buer direkte opad, men det kan godt lade sig gøre.

Stacia arbejdes for hånd. Ryggen buer op ad og manken er markant højere end hofterne.

Stacia arbejdes for hånd. Ryggen buer op ad
og manken er markant højere end hofterne.

Se bare det første billede af Amaze. Dog bliver jeg glad hvis jeg kan se at manken er markant højere end hofterne. Jeg vil også meget gerne se at hesten begynder at tippe i bækkenet og dermed kunne træde dybere ind under sig selv.

Jeg synes der går noget tid før man for alvor kan se en op ad bakke tendens, men så syntes jeg også den bliver rimelig markant.

Noller arbejdes for hån. Læg mærke til hvor høj manken er i forhold til hofterne.

Noller arbejdes for hånd. Læg mærke til hvor høj manken er i forhold til hofterne.

Noller havde egentlig ikke rigtig nogen manke da jeg startede med at træne ham. Men nu er manken rimelig markeret, når han bevæger sig. Han er ikke udhulet bagved manken eller skuldrene, tværtimod er manken blevet meget kraftig og det er som om den er kommet højere op.

Trav i longen

Når hesten traver i longen vil jeg meget gerne se at ryggen ligesom begynder at løfte sig og bue op ad. Eller at ryggen som minimum ser lige ud.

Stacia/Lucky Lady traver i longen. Ryggen buer på ingen måder nedad, men jeg ville dog ønske at hendes ryg med tiden ville runder endnu mere opad. hun er meget lige her og ryggen hænger i hvert fald ikke.

Stacia/Lucky Lady traver i longen. Ryggen buer på ingen måder
nedad, men jeg ville dog ønske at hendes ryg med tiden
ville runder endnu mere opad. hun er meget lige her
og ryggen hænger i hvert fald ikke.

Når jeg longerer så bliver jeg også glad hvis jeg kan se den lille muskel der er bagved manken og lidt ned ad siden, begynder at bevæge sig. Jeg ved ikke om man kan få det frem på billeder. Jeg har endnu ikke set det. Men for mig er det tegn på at hesten begynder at aktivere de rigtige muskler og begynder at løfte ryggen lige bag ved manken.

Jeg vil ikke så gerne se meget spændte muskler. Hesten skulle gerne arbejde afslappet. Når man ser hesten i virkeligheden så spændes og afslappes rygmusklerne hele tiden, men ikke på noget tidspunkt skal de se overspændte ud.

Noller traver i longen, Ryggen er løftet, han takter rent, men han er stadig en smule på forparten.

Noller traver i longen, Ryggen er løftet, han takter rent, men han er stadig en smule på forparten.

Galop i longen.

Jeg arbejder kun hestene ganske lidt i galop i longen, da ingen af dem endnu arbejder fornuftigt over ryggen i galop. Der er endnu ingen af dem, der kan strække sig stabilt i galop, kun momentvis. Derfor galoperer jeg dem kun ganske kort, måske en halv til to volter.

Skridt arbejde under rytter.

Når jeg ser billeder af hesten der skridter under rytter, så ser jeg efter om der er en op ad bakke tendens. Jeg ser også efter om hesten hænger i ryggen lige bag sadlen.

Amaze er begyndt at arbejde rigtig fint i skridt, men hun er ligesom længere tid om at løsne op og jeg tror det er pga hendes kissing spine. Det går dog stille og roligt i den rigtige retning og som sagt så er skridt arbejdet ved at være rigtig godt.

Amaze er begyndt at arbejde rigtig fint i skridt, men hun
er ligesom længere tid om at løsne op og jeg
tror det er pga hendes kissing spine. Det går dog stille
og roligt i den rigtige retning og som sagt så er skridt arbejdet
ved at være rigtig godt.

Jeg vil helst se at hesten begynder at være fyldt ud med muskler bag ved sadlen, da det er tegn på at hesten begynder at bruge sig korrekt.

Her ud over vil jeg gerne se at hesten træder dybt ind under sig selv.

Det jeg absolut ikke vil se er en ryg der hænger mens hofte og manke er højere oppe end selve ryggen. Ser jeg det så er det tilbage og arbejde hesten fra jorden.

Trav arbejde under rytter.

I trav er der et svævningsmoment, så der ville jeg jo rigtig gerne se at hestens ryg ser ud som om den begynder at bue op ad.

Hvis jeg på billeder synes at ryggen hænger, så holder jeg lidt igen med at trave hestene under rytter.

Noller i trav. Han er først for nyeligt begyndt at slappe nok af til at kunne strække sig og begynde at slappe af i ryggen trods rytter. Nollers overlinjen er trænet igennem skridt arbejdet, da det først er nu jeg kan få noget fornuftigt ud af trav arbejdet.

Noller i trav. Han er først for nyeligt begyndt at slappe
nok af til at kunne strække sig og begynde
at slappe af i ryggen trods rytter. Nollers overlinjen er trænet igennem
skridt arbejdet, da det først er nu jeg kan få noget fornuftigt ud af
trav arbejdet.

For så er de simpelthen ikke stærke nok til det. Jeg prøver det selvfølgelig en gang i mellem, men holder sekvenserne meget korte.

Jeg prøver så i stedet for at gøre dem stærkere via skridt arbejdet.

 

 

Det tager lang tid.

Det tager faktisk temmelig lang tid før hestene er løsgjorte nok til, at kunne arbejde korrekt over ryggen. Vores heste er nu trænet i 17 måneder med fokus på ryggen. Og det er først nu at 3 af dem for alvor begynder løsne op.

Stacia i skridt. Hun slapper af i ryggen og kan løfte den fordi hun strækker sig. Hun begynder at tippe i bækkenet.

Stacia i skridt. Hun slapper af i ryggen og kan løfte den
fordi hun strækker sig. Hun begynder at tippe i bækkenet.

En mangler stadig lidt. Så det er altså absolut ikke noget der kommer fra den ene dag til den anden. Og det er først når hestene for alvor er løsnet op, at de begynder, at kunne udvikle deres muskler på den rigtige måde.

Det pudsige er at vores heste i lang tid har været enormt bløde i deres rygmuskulatur når de for eksempel står på staldgangen. Så det der er svært for hestene er at kunne arbejde, bevæge sig fremad, uden at begynde at spænde op. Det er det der tager lang tid.

Osteopati

For at hjælpe hestene på rette vej får vi regelmæssigt besøg af Helle Kornbek fra Hestibalance.dk

Hun var her sidst for 4 uger siden og der var kun småting at rette på hestene. Det fortæller så mig at vores træning går den rette vej. Det fortæller mig også, som jeg allerede har skrevet, at det der åbenbart er problemet for hestene er altså at arbejde afslappet, med løsgjorte muskler, under rytter.

Regitse har rigtig godt af at få osteopati behandlinger. Mange års forkert ridning og hendes alder gør at hun har brug for al den hjælp hun kan få.

Regitse har rigtig godt af at få osteopati behandlinger.
Mange års forkert ridning og hendes alder gør at hun har
brug for al den hjælp hun kan få.

Musklerne kan altså sagtens være bløde på staldgangen og så er der alligevel små problemer under ridningen.

De problemer jeg kan have er at hestene ikke strækker sig stabilt, de skyder en skulder hist og her og de kan måske virke ukoncentrerede. Nogle ville måske føle, at hestene virker stive eller uvillige til at bøje sig til den ene eller den anden side. Ja faktisk alle de små detaljer, hvor man gerne ville have at hesten reagerede anderledes. Egentlig betyder disse problemer, at hesten ikke arbejder korrekt over ryggen.

Når hesten arbejder over ryggen, så skyder den ikke skuldrene, den er nem at bøje, ja den er ganske enkelt nem at ride.

Amaze har næsten aldrig nogen spændinger når Helle Kornbek tjekker hende, men alligevel vil vi meget gerne have hende regelmæssigt kontrolleret, da hun har kissing spine..

Amaze har næsten aldrig nogen spændinger når
Helle Kornbek tjekker hende, men alligevel vil vi meget gerne have hende
regelmæssigt kontrolleret, da hun har kissing spine..

Det man skal overveje hvis man har problemer, det er om det er musklespændinger, forkert ridning/træningsmetoder, eller om hesten ganske enkelt bare behøver mere tid. Der kan selvfølgelig også være skader eller lignende, men ofte kan dette (medmindre det er akutte skader) føres tilbage til træningsmetoderne.

Sadlen.

En anden ting der er absolut alfa omega for om det hele kan fungere, det er sadlen. Der må ikke være noget der klemmer eller generer. Sadlen må ikke være for lang og noget af det jeg synes har været problematisk i forbindelse med sadler, har været at give hestens skuldermuskler plads nok til at rotere bagud under bevægelse. Vi har lige haft Gyde Wessel ude fra sattelfit.de for at tjekke om sadlen stadig lå som den skulle. Vi købte sadlen for 10 uger siden og nu skulle den gøres bredere. Jeg laver et andet indlæg om dette besøg.

Sadlen ligger her en smule i bagvægt på Noller. Det gør at jeg skal sveje i ryggen for ikke at falde tilbage. Min vægt kommer til at være lidt for langt bagude i sadlen. Jeg skal kæmpe lidt for at holde benene i den rette position.

Sadlen ligger her en smule i bagvægt på Noller. Det gør at
jeg skal sveje i ryggen for ikke at falde tilbage. Min vægt kommer til at være
lidt for langt bagude i sadlen. Jeg skal kæmpe lidt for at holde
benene i den rette position.

På den ene af hestene har jeg den sidste tid kæmpet lidt med mig selv for at kunne holde balancen og sidde naturligt fordi sadlen var begyndt at ligge lidt i bagvægt. Når det sker er det klart at rytteren vil påvirke hesten i negativ retning. Ligegyldigt hvor meget man som rytter prøver at sidde korrekt, så vil man komme til at spænde op, hvis sadlen ligger i ubalance. Og der er ingen tvivl om at hesten kan mærke det.

Jeg kan lige så tydeligt se det på billeder når balancen i sadlen ikke er i orden. Når sadlen bliver for smal og kommer i bagvægt, så vil jeg på billederne kunne se at jeg læner mig frem, tit vil mine ben også komme for langt frem. Ligger sadlen i forvægt kan jeg på billeder se at jeg tage benene længere tilbage for at prøve at kompensere.

Vores heste giver ikke det ideelle billede.

Vores heste er endnu ikke stærke nok til at jeg kan give jer det perfekte billede på en hest der arbejder korrekt over ryggen. Men jeg håber at billederne trods alt kan give en ide om hvad man kan se efter.

Lige nu føler jeg, at vi begynder, at have det grundlæggende på plads, så jeg har virkelig noget at se frem til vinteren over.

Jeg håber på at jeg i 2018 kan vise heste frem med fantastiske overlinjer der løfter sig opad.

Indtil da glæder jeg mig bare, hver dag, over at have nogle glade, afslappede, løsgjorte heste, der bare lige skal finde ud af at bruge deres muskler på den rigtige måde.

Lucky Lady

Lucky Lady <3