Peter Horobin Geneva

 

Normalt ser vi altid sadler fra siden. Jeg synes det kunne være sjovt at se flere forskellige modeller, forfra. Ved at se sadlen forfra, så får man en ide om, hvordan hesten skal være bygget, for at kunne gå med en given sadel. Der er intet forkert ved nogen af disse sadler. De skal bare kunne passe den hest de skal ligge på.

Når man kigger på billederne, kan man se at de svinger imellem to faconer, et omvendt V og et omvendt U. Hvis du klikker på billederne, kan du se, hvad det er for en sadel.

Den første sadel i galleriet er en Peter Horobin Geneva (PH), det er den sadel der passer vores heste. Når man ved det, er det nemt at forestille sig, at ingen af de andre sadler ville kunne bruges til lige netop vores heste. PH sadlen er meget bredere i det område, der er omkring manken, i forhold til de andre sadler. Til gengæld er nogle af de andre sadler bredere længer nede.

Herover ses PH og Isabell sadlerne ved siden af hinanden. Den ene er meget bred i toppen og smal længere nede. Den anden er smal i toppen, men bredere længere nede.

Det er meget nemt at forestille sig, at det ville være umuligt, at få Isabell til blive lige så bred i toppen, som PH sadlen. Det kan ikke lade sig gøre, lige meget hvor bredt et kopjern jeg lagde i den.

Men hvorfor er det så, så vigtigt at der er plads nok omkring manken.

Hestens skulder roterer bagud, når hesten bevæger sig og det skal der være plads til. Det er derfor man siger, at der skal være plads til 2-3 fingre hele vejen rundt om manken, ikke kun i toppen. Er der ikke det, så er der ikke plads til at skulderen kan rotere tilbage. Hesten vil blive begrænset i sin bevægelse.

Noller i trav. Lig mærke til hvor meget plads der er til hans skulder.

Noller i trav. Lig mærke til, hvor meget plads der er til hans skulder.

Der er selvfølgelig mange ting, der skal tages højde for i forbindelse med at få en sadel der passer. For mig og hestene har det største problem dog været, at finde noget der gav plads nok til deres skuldre.

Er vores heste så meget specielle?

Nej det tror jeg egentlig ikke de er. Det der måske er lidt specielt er at de er meget kraftige omkring manken. Og ingen af dem har huller bag ved skuldrene, næsten tvært i mod.

Jeg tror at rigtig mange heste, går med sadler der giver for lidt plads til skuldrene.

Hvad sker der hvis der ikke er plads nok til skuldrene?

Nogle heste vil ikke gå frem. Andre stresser og svære at få til at slappe af. Nogle vil begynde at snuble. De vil ikke strække sig, de prøver, men løfter hurtigt hovedet op igen. De bevæger sig kort og stift i deres bevægelser. Det bliver næsten umuligt for dem, at arbejde henover ryggen.

Når hesten løfter ryggen, så fylder den endnu mere i området omkring manken. Der skal derfor være rigtig god plads, hvis hesten skal kunne arbejde med løftet ryg.

Her ses hvor meget plads sadlen giver til Stacias skuldre.

Her ses hvor meget plads sadlen giver til Stacias skuldre.

Mange heste får tilpasset sadler, der passer til området lige bag skuldrene. Hvis hesten ikke er fyldt ud med muskler i det område, så får man problemer med sådan en sadel. For selv om hesten er udhulet bag ved skuldrene, så kræver skuldrene stadigvæk den samme plads, når de roterer tilbage.

Er det sadlerne, der gør at hesten mister muskler bag skuldrene.

Det kunne det sagtens være.

Rigtig mange heste har ingen muskler bag skuldrene. De går nærmest ind af, der er lommer. Det er næsten mere almindeligt at se heste, der ser sådan ud, i forhold til heste der er fyldt ud med muskler.

Om det er træningen eller sadlerne, der er noget galt med, det kan være svært at gennemskue. Der er ikke mange der forstår, at få deres heste til at arbejde korrekt over ryggen. Og det er ikke nemt at finde sadler, der reelt er brede nok omkring manken. Det kunne være en kombination.

Jeg håber at billederne har givet lidt stof til eftertanke. Og måske lidt klarhed over, hvad der eventuelt kunne være problemet med din sadel.